Anmälan till Granskningsnämnden av TV4s nyhetsinslag om amfetaminbehandling
ANMÄLAN TILL GRANSKNINGSNÄMNDEN AV TV4s NYHETSINSLAG OM AMFETAMINBEHANDLING, SOM SÄNDES DEN 2-5 JUNI 2008
Det här är en anmälan av TV4s nyhetsinslag om amfetaminbehandling och "ADHD" i sändningarna den 2, 3 och 5 juni. http://nyhetskanalen.se/1.490020/2008/06/05/politiker_rasar_mot_adhd_medicinering
För TV4 finns inget krav på opartiskhet, men väl krav på saklighet. Till saklighetskravet hör att "uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta", framställningen får inte vara "vilseledande, t.ex. genom att väsentliga uppgifter utelämnas". I kraven om "otillbörligt gynnande" finns förbud mot "smygreklam" speciellt när "sändningarna sker under förhållanden som programföretaget helt råder över".
De aktuella inslagen bryter mot dessa regler främst på följande sätt:
1. Man utelämnar helt de väsentliga uppgifterna att de medel man beklagar används så lite är beroendeframkallande narkotika med hög missbrukspotential. Man utelämnar också ALLA väl dokumenterade skadeverkningar av medlen.
En referens om väsentliga uppgifer är de minimikrav som ställs på informationen till försökspersoner i kliniska prövningar med de aktuella medlen. Kraven uppställdes av Läkemedelsverket när man underkände den information som fångar i det så kallade Norrtäljeprojektet fick om amfetaminpreparat Concerta. Läkemedelsverket skrev i sin klagan: "Stycket om risker med läkemedelsbehandlingen är i det närmaste obefintlig och saknar de mest centrala biverkningarna med Concerta som t ex blodtrycksstegring, risk för beroendeutveckling, och risk för psykisk påverkan inkluderande depression respektive psykosutveckling." [betoning här.] (Läkemedelsverket, skrivelse 15 juni 2006, (Dnr 151:2006/29488), som kan inskickas i kopia om önskvärt)
Concerta och Ritalina är, oberoende av de aktuella läkarnas och reportrarnas inställning till saken, internationellt kontrollerade substanser och placerade i narotikaförteckning II (Schedule II), som är beroendeframkallande medel med hög missbrukspotential. (Se data om Convention on Psychotropic Substances http://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_Psychotropic_Substances)
För övriga data om skadeeffekterna av amfetaminpreparaten, se FASS-texten för Ritalin och Concerta, där den första texten som möter en läsare är "Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel." (FASS, besökt 9 juni 2008
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20040607007440&DocTypeID=6 )
Inga av de ovan angivna och refererade väsentliga uppgifterna finns medtagna i TV4s tre nyhetsinslag om amfetaminpreparaten.
2. Andra utelämnade mycket väsentliga uppgifter är bland annat följande: Varken Ritalin eller Concerta är godkända läkemedel för vuxna. Det får antas att TV4s nyhetsredaktion och reportrar faktiskt kände till detta faktum när man gjorde inslagen. Texten om det finns lätt tillgänglig i FASS-texten (länk som ovan). TV4s inslag från Jämtland och från läkaren som skriver ut amfetamin till 300 (!) patienter ger ett rakt motsatt intryck - att det här är en nödvändig "medicin" för vuxna.
Att inte skriva ut icke godkända läkemedel till vuxna förvandlas i TV4-inslaget den 5 juni till en fråga om "diskriminering" (och diskrimineringen rör alltså de vuxna som inte får narkotikan); till en fråga om, som läkaren Ola Lundin uttrycker det (utan att på något sätt bli ifrågasatt), "all typ av diskriminering är ju förbjuden" "att utestänga personer i sin bästa ålder". Man gör sken av att utskrivningen till vuxna är "vetenskap och beprövad erfarenhet" och att läkare som inte skriver ut medlen diskriminerar utifrån "åsikter". Man berättar inte med ett ord att varken Concerta eller Ritalin är godkända medel för vuxna.
När man i inslaget den 2 juni berättar om Jämtland och varför det skrivs ut så pass lite narkotika till vuxna där, intervjuar man inte någon person som försvarar denna låga utskrivning (av, märk väl, för vuxna icke godkända medel), utan personer i länet som vill ha mer utskrivning (som har enbart positiv inställning till saken). Reportern ställer till och med frågan: "Så det betyder att man vet att det finns massor av människor som behöver hjälp men som inte kommer att få det."
3. Det otillbörliga gynnandet och "smygreklamen" yttrar sig bland annat i att man i ALLA nyhetsinslagen - tillsammans med kraven på ökad förskrivning - visar upp burkar med Concerta och Ritalin, där tillverkarnamnen tydligt framgår.
4. Som en avslutande anmärkning om den senaste vetenskapliga forskningen i sammanhanget kan nämnas den största långtidsuppföljningn av amfetaminutskrivning till barn som gjorts, den så kallade MTA-studien. Den visar med eftertryck tre saker: a) Amfetaminpreparat, som Ritalina, har inga positiva effekter alls för barnen; b) Barnens normala utveckling hämmas av de narkotiska preparaten; de växer inte som de ska - vilket också gäller för den växande hjärnan; c) Amfetaminpreparat är förenade med utveckling av ett mer aggressivt och antisocialt beteende - de medför ökade risker för framtida kriminalitet.
Eftersom jag för flera månader sedan skickat data om denna viktiga studie till TV4-nyheterna så vet jag att informationen är känd. Trots att man har vetskap om denna, den senaste och största studien, valde man att helt bortse från den. I sammanhanget måste också detta ses som ett brott mot saklighetskravet. En lättillgänglig presentation av studien (med referenser till studiens artiklar) finns i BBC-programmet, Panorama, What next for Craig, 12 november 2007, som kan ses i webb-TV http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/panorama/default.stm
Janne Larsson