Talanalys politikertal Almedalen – Mona Sahlin

Talanalys politikertal Almedalen - Mona Sahlin


Talare: Mona Sahlin

Datum: 8 juli 2008 

Analytiker: Christer Hanefalk


Denna kväll i Almedalen blev en blandning mellan det oväntade och det väntade. Det fullkomligt oväntade var att Henrik Schyffert fick inleda på utsatt talartid - kl 19.00. Och när han sade att han skulle prata 25 minuter och att Mona Sahlin skulle komma efter fick han ett hjärtligt skratt från publiken. Alla trodde självklart att han skämtade, vilket han inte gjorde - Schyffert pratade faktiskt precis 25 minuter, vilket för många kändes som 60 procent för mycket.


Min känsla var att Schyffert tog alldeles för mycket plats och att detta hade en negativ inverkan på Mona Sahlins möjligheter att påverka och skapa engagemang. Med Mona Sahlins lite drygt 34 minuter blev det totalt en timma - vilket kanske var att kräva för mycket av publiken som kommit för att lyssna på - Mona Sahlin! 



C.Hanefalk analyserar

Sahlin gav, efter en kortfattad koppling till Gotland och ett vindbruk som aldrig kommit i bruk på grund av Alliansens oförmåga, en programförklaring. Hennes tal skulle handla om jobben, om ekonomisk rättvisa, om välfärden och internationell solidaritet. Och här, strax efter, kom en av hennes bästa formuleringar för kvällen: "Den här regeringen behöver verkligen opposition, nej - fel, den här regeringen borde vara opposition!" En formulering som innehåller två olika så kallade figurer: Opposition i två olika betydelser kallas på latin refractio och att göra en avsiktlig felsägning kallas correctio.  


Noterbart är att redan efter cirka två minuter hade Mona Sahlin hunnit med två attacker på Alliansregeringen. Mer om detta nedan. 

  

Inledning

Sahlin valde metoden "eget exempel" för sin inledning. Ett säkert kort med en reflektion kring sin erfarenhet av att vara och tala i Almedalen. Och redan i början kom ett utspel och ett löfte: (s) kommer inte att höja fastighetsskatterna för vanliga löntagare och vanliga hus när man kommer till makten igen. Nej, skattehöjningar väntar bara för hus med över fem miljoner i taxeringsvärde. Och om (s) bara finner en "rimlig" finansiering - så kommer man också att införa ett 4-procent-tak - dvs 4 procent av lönen - för fastighetsskatten. Därtill kom löfte om att prioritera klimatsmarta investeringar i boendet. Sahlins slutsats: Det blir ingen skattechock för fastighetsägarna när (s) återkommer. 

  

Bakgrundsbeskrivning

I sin bakgrundsbeskrivning kom Sahlin snabbt in på hur Alliansregeringens politik slår mot kvinnor. Och Reinfeldt citerades: Det är för att kvinnor jobbar mindre, arbetar mindre timmar och tjänar mindre som Alliansreformer slår negativt mot dem. En figur som bygger på trerytm - så vanlig i Mona Sahlins tal. 


Hon valde också att citera Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Arbetsförmedlingen (åter ett tretal) och deras prognoser för jobben 2009 - varpå kraften hämtades hos Dagens Industri och formuleringen om det "gyllene läge" som gällde vid Alliansens tillträde, något Sahlin sedan definierade som "de försuttna chansernas tid". 


Därefter några angrepp på Reinfeldt personligen - som ett svar på dennes angrepp på Sahlin. Och när Mona Sahlin lyfte fram saker hon varit med om att uträtta under svåra tider förstärktes talet med några återkommande retoriska frågor: "Var fanns Fredrik Reinfeldt då?"  

  

Budskap ("tes")

Sahlins huvudbudskap för kvällen kom strax efteråt - "Framgång kräver rättvisa". Möjligtvis kräver såväl "framgång" som "rättvisa" ganska tydliga definitioner, men min känsla är att detta uttryck kan bli socialdemokraternas ersättning för "skola, vård och omsorg".  

  

Argumentation

I sin argumentation tog Mona Sahlin upp flera frågor - de som hon aviserat i sin inledning och några till.


Allra först dock FRA-lagen som hon lovade riva upp så snart (s) får makten. För vi behöver "en lag som inte hotar, utan - en lag som skyddar" - en klassisk antites och därmed en så kallad motsatsfigur i kombination med anafor - båda satserna inleds med "en lag som". Anaforen är en rytmfigur. Sedan kom hon in på försvarspolitiken som råkat ut för "fullkomligt haveri" (metafor) enligt Mona Sahlin. Varpå följde en klassisk insinuatio där Mona Sahlin tog upp hypotesen att det fanns en medveten tanke bakom nedrustningen av försvaret - en tanke som var att nedrustningen skulle "bana väg för en anslutning till NATO". Varpå följde en exclamatio - ett utrop: "Aldrig NATO!"


Sedan var det dags att ge moderaternas partisekreterare Schlingman en känga - Schlingman som använt en dagligvarumetafor (pytt-i-panna) i samband med presentation av moderaternas valstrategi, vilket så småningom ledde till den eleganta formuleringen: "Vi ska ha välinformerade medborgare. Inte desinformerade kunder." Den här formuleringen innehåller flera ordfigurer: variationen av ord med  informerade i kallas polyptoton, medborgare-kunder blir en antites och dessutom är det en finitiones - en definition.


Sedan en elak - men välformulerad attack - i rytmisk förpackning: "Det talas om nya moderater. Och gamla moderater. Problemet är att de är moderater!" Här följde en av kvällens starkaste applåder. Figurerna som används här är trikolon, klimax och epifor - samtliga ingår i figurslaget rytmer.  


Så - faktiskt - lite självkritik: "Vår politik räckte inte för dem som stod längst bort." Och nu var vi inne på arbetsmarknaden. Vi måste "vässa vår jobbpolitik" (metafor) och "stärka arbetslinjen" sade Sahlin. Och att Alliansen sagt sig vilja "sänka trösklarna" men att de i verkligheten hade "slängt igen dörren i ansiktet" på de

arbetssökande. 


Sedan kom välfärden. Och efter en attack mot Maud Olofsson så klargjorde Mona Sahlin att våra värderingar ligger kvar och att det handlar om sammanhållning och solidaritet: "Här förnyar vi oss inte en tum!" Och även här följde en något starkare applåd. Sedan gjorde Mona Sahlin ett försök att definiera vad välfärd "egentligen" är och landade i exempel som levererades i form av antiteser (motsatsord) med exempel från förskolan, sjukvården och äldrevärden. Och så en rättvisedefinition av känt märke: "Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov." Och - lite senare - en lite vass passning till Maud Olofsson: Om Maud Olofsson är orolig för välfärden - då tycker jag att hon ska rösta på socialdemokraterna i nästa val.  


Nu närmade vi oss slutet på den inhemska politiken och då kom ett gammalt Palme-citat till heders: "Det är genom orden - det vi säger - som vi möter medborgarna." Och Mona Sahlin underströk hur viktiga orden är.  

  

Avslutning

Nu återstod 10 minuter och dessa ägnades åt en statsmannamässig utblick utanför landets gränser. Plattformen blev ett möte i Aten där Sahlin tillsammans med kolleger från andra länder diskuterat situationen i Mellersta Östern, Zimbabwe, med flera länder. Och åter citerades Olof Palme: "Diktaturens kreatur förlorar alltid till sist." (Det här med "kreatur" kommer ursprungligen - tror jag - från Alexander Dumas d ä och de tre musketörerna där det talas om "Kardinalens kreatur".) Vitryssland kom upp liksom Guantanamo.  


Och - vill man höja en stark röst för demokrati i världen så duger det inte "att sjunga i kör" - då måste man våga "sjunga solo". Och att Reinfeldt och Bildt inte vågar sjunga överhuvudtaget och att den borgerliga regeringen "mumlar" utomlands. 


Sedan en återblick till 1968 och Mona Sahlins egna upplevelser och hur hon gick med i "Olof Palme" men att hon så småningom blev medlem i (s). 


Sedan en sammanfattning av det hon talat om, innan hon bjöd upp Olof Palmes änka Lisbeth på scenen och ännu ett Palmecitat: "Av detta lär vi oss att målmedvetet driva en utjämningspolitik." 


Och slutklämmen: "Frihet, jämlikhet och solidaritet."  

  

Språket

Sahlins språk hade, som vanligt, flera s k rytmfigurer - mestadels treklanger men också rena uppräkningar. Men, det fanns samtidigt betydligt fler motsatsfigurer än Mona Sahlin brukar ha i sina tal. Jag tycker att Mona Sahlins språk har utvecklats på ett bra sätt, liksom hennes sätt att jobba med manus. Felsägningarna var också väldigt få.  


Attacker på Alliansen

Totalt hade Mona Sahlin 32 attacker på Alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet. Av de 32 attackerna var 12 att karaktärisera som personangrepp (ad hominem) och 20 var sakangrepp. Alltså ett angrepp var 60:e sekund ungefär. Fler än 2007 och förmodligen en medveten taktik som vi kommer att få mer av i den valrörelse som väntar. Rent retoriskt skulle dock attackerna fungera bättre om de var underbyggda med en starkare bevisföring än vad som var fallet den här kvällen i Almedalen.  

  

Pedagogiska poänger: Vad kan du som lyssnare lära av Mona Sahlin

Det man kan lära av Mona Sahlin är att det ibland kan löna sig att våga vara personlig. Sahlin gjorde flera personliga kopplingar i sitt tal och det kändes äkta. En annan sak är att verkligen jobba igenom sitt tal och att träna på det. Det märktes att Sahlin tränat på sitt tal ett antal gånger - hon hade väldigt få felsägningar och intonationen fungerade väldigt bra. (Och publikreaktionerna hade säkert blivit betydligt starkare utan den 25 minuter långa startsträckan!!) 

  

Sammanfattning/"retoriskt betyg" (10-skala): 

Inledning/intresseväckare  5 - Schyffert gjorde starten svårare!

  

Bakgrund   7

  

Budskap (tydlighet)  7 

  

Argumentation   7 Väl många påståenden

  

Avslutning/uppmaning  6

  

Bevisstyrka   5 Väldigt få konkreta bevis

  

Språkliga hjälpmedel  8 Bästa delen - MS har utvecklat denna del

  

Engagemang   7 Bra - men ändå lamt publikstöd 

  

Sammanvägt betyg:  6,65 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0