Talanalys politikertal Almedalen - Fredrik Reinfeldt

Befriande fritt från attacker 


Talare: Fredrik Reinfeldt

Datum: 11 juli 2008 

Analytiker: Christer Hanefalk


Fredagskvällen i Almedalen var Fredrik Reinfeldts. Under 35 minuter talade statsministern om synen på de äldre i samhället, om arbetslinjen i politiken, om miljön i världen och om opinionssiffrorna i media. Och - till skillnad från alla andra talare - avhöll han sig helt från attacker mot oppositionen. Eller det som man i USA kallar "negative campaigning". Dessutom fick man känslan av att detta var Fredrik Reinfeldt själv som talade - inte att han förmedlade något som stötts och blötts av talskrivare och partistrateger. Vilket ledde till färre eleganta formuleringar - men också fler engagerade passager i talet.  

  

Inledning 

Reinfeldt valde det egna exemplet i sin inledning. Han började med att berätta om ett företag han besökt i Solna som anställt en pensionär. "Det är den bästa vi har" löd omdömet från arbetsgivaren. Och Reinfeldt pekade på exemplet som ett tecken på något nytt - ytterligare en i en växande skara som nu är över 100.000. 


En definition av ordet pensionär följde, men den hade blivit ännu bättre om Reinfeldt hade valt ursprungsordet från latinet - pension kommer från pendere som betyder att väga. Och då kunde han ha talat om pensionärernas avgörande "vikt" för Sveriges utveckling. Men, den linje han valde fungerade ändå rätt så bra. Och han ifrågasatte starkt den uteslutning som görs av pensionärer i och med pensioneringen.  


Efter detta kom en referens till Fogelströms "Mina drömmars stad" och de hårda villkor som gällde förr. När människor "föddes, arbetade och dog" - alla märker vid det här laget tretalet - trikolon på grekiska. 

  

Bakgrund 

Men idag är förutsättningarna för att bli gammal betydligt bättre - och Reinfeldt kom osökt in på hur många +65 som lever i Sverige. År 2004 1.550.000 - år 2010 1.720.000. En ökning på bara sex år med 170.000! Och dessa pensionärer beskrivs som en enda enhetlig grupp - ingenting kan vara mer inkorrekt! Reinfeldt fortsatte med att lyfta fram hur fel det blir när vi tackar pensionärerna för vad de gjort! Istället för vad de gör!! En pensionär idag är "frisk, har arbetsförmåga och har ekonomiska marginaler". Vi måste utveckla vår känsla för våra äldre. Eftersom "politiken formas ur vår bild av verkligheten. Och om den bilden är skev så kommer vi att dra fel slutsatser" fortsatte Reinfeldt.    


Sedan berättade han om nya initiativ - "Hyr en senior" och "Hyr en pensionär" på Internet. Och han läste innantill från en av sajterna enligt följande: 10 fördelar med att anlita en pensionär. 

1.  Behöver inte vara ledig för att dagis eller skola är stängd.

2.  Behöver inte vara hemma för vård av sjukt barn.

3.  Kan jobba över med kort varsel.

4.  Ger hellre en hjälpande hand än slåss med en vass armbåge.

5.  Kan sitt område och har sett problemen förut.

6.  Jobbar mer när säsongen kräver det.

7.  Är fokuserad på arbetet. Behöver inte bekymra sig om barnen därhemma.

8.  Vet redan sitt eget värde. Behöver inte bevisa något för andra eller sig själv.

9.  Litar på sina egna erfarenheter. Är inte karriärsugen.

10.  Har massor av erfarenhet men är ändå redo att lära sig något nytt. 


Varpå följde en definition. Beskrivningen av pensionärerna markerade att "Sverige är på väg in i en ny tid".  Vilket lite senare ledde fram till följande slutsats: "Så, vem är det som bär upp samhället - jo, det är de äldre!" Och det visste och kände Fredrik Reinfeldt - för han hade tränat tyngdlyftning med pensionärer i Trollhättan (märk här alliterationen tränat-tyngdlyftning-Trollhättan) och dansat finsk tango (konstpaus) - i Borås!  


Reinfeldt drog slutsatserna att de äldre måste få "ökat utrymme" i svensk politik. Och att "ju fler som arbetar - desto bättre pensioner." Men, Reinfeldt tog sig också tid att beröra de pensionärer som enbart hade garantipension - och de som inte ens hade det. Varpå följde en slutkläm som började med: "Nöj er inte med ett tack för det ni gjorde!" Varpå följde en ganska invecklad förklaring vad man skulle kräva istället. Här missade Reinfeldt chansen att göra det enkelt för sig genom att koppla på den första satsen och säga något i stil med: "Kräv istället respekt för allt det ni gör!" Här avslutades delen om de äldre som fick hela 35 procent av talet. 


Nu var det dags att byta spår och gå in på arbetslinjen. Här gick Reinfeldt ut hårt med en anafor (alla satser inleds med samma ord):

Den som arbetar förändras som människa

Den som arbetar skapar resurser för andra (andemeningen - min förkortning)

Den som arbetar är friskare

Den som arbetar är sällan ensam


Och det handlade väldigt mycket om motivation. Varpå Reinfeldt fick många skratt när han jämförde: "En man som går bakom sin fru på Ikea. Det är brist på motivation!" Och han ifrågasatte varför många verkar tycka att "det är bra med frånvaro".  


En kedja - en syllogism - följde

Översats:  Vi är det folk i världen som är friskast och som lever allra längst.

Undersats: Men vi är också världens mest sjukskrivna folk.

Slutsats: Vi måste göra det mer lönsamt att arbeta. Mer lönsamt än att inte arbeta. 


Ytterligare en beviskedja följde den första:

Översats: Om man får 90 procents ersättning när man inte arbetar så tjänar man mer på att inte jobba jämfört med att jobba.

Undersats: Och om det är så, kommer de som jobbar inte att orka med att hålla samhället uppe...

Slutsats: ...vilket innebär att vi inte kan skapa de resurser som krävs för att hjälpa dem som verkligen inte kan jobba... 


Men - full sysselsättning kräver många typer av jobb. Och detta är något som Alliansen redan skapat menade Reinfeldt och gav fyra exempel på konkreta Allians-åtgärder. Han gav exempel på vad man skapat rent konkret - ökad motivation att jobba - på bara två år hade en förbättring på marginalen med 6 kronor på en 100-lapp skapats. Och nu skulle Alliansen satsa vidare på att ge mest till dem som tjänar minst. 

  

Tes

Reinfeldts huvudtes följde nu: "Jag säger - låt oss möta de dåliga tider som väntar med mer arbete!" Och "stärk arbetslinjen - det stärker Sverige!" 

  

Argumentation

För - sade Reinfeldt - "i dessa tider prövas vi". Och att "det handlar om att hushålla med skattepengar." Han fortsatte med att tala om alla lobbyister i Almedalen som har som gemensam nämnare att göra anspråk på andras (= skattebetalarnas) pengar. Pengarna som alla som jobbar drar in. Reinfeldt uppmuntrade alla som lyssnade på honom att ställa frågan till lobbyisterna: "Jag jobbar - vad gör ni med mina skattepengar?" Och han frågade åhörarna: "Är det någon av er som känner igen sig?"  


Lite senare definierade Fredrik Reinfeldt vad det handlar om: "Den ekonomiska politiken måste gå ihop. Det är det viktigaste av allt." Och han framhöll hur stolt han var över att "andra länder i Europa har samma underskott som vi har överskott. Det är så vi rustar oss för framtiden!"  


Nu närmade sig talet slutet och då är det enligt retoriken lämpligt med motargumentation - något som Reinfeldt uppenbarligen är insatt i. Och han citerade den genomsnittlige journalisten i Sverige: "Har inte ni lite problem med opinionssiffrorna?" En fråga som Reinfeldt sade sig ha fått omkring 11.800 gånger de senaste två åren. Och visst gick det ner - medgav Reinfeldt.


Opinionssiffrorna går ner. Men det är annat som också går ner:

statsskulden går ner

skattetrycket går ner

de offentliga utgifterna går ner

ohälsotalen går ner

antalet människor i utanförskap går ner


Det är inte nu utan 2010 som valet avgörs, fortsatte Reinfeldt.  

  

Avslutning 

Reinfeldt avslutade med att blicka framåt. Mot nästa års Almedalsvecka. Och den lördag då han åter står på Almedalsscenen. Vilket ligger väldigt nära ett av världens allra viktigaste evenemang - klimatkonferensen i Köpenhamn. Och här klargjorde Reinfeldt att han verkligen förstått vad som står på spel i en anafor och trikolon där alla satser inleddes med orden "jag har förstått...". Och han ställde den retoriska frågan: "Kan Sverige göra nå´t? Ja, vi gör nästan mest av alla!" Men vi behöver hjälp av andra. "Vi står", sade Reinfeldt, "för 0,2 procent av världens utsläpp av växthusgaser. 99,8 procent står vi inte för!" "Kan EU göra något. Ja, men EU står bara för 14 procent av utsläppen." "Kan Kyoto-gruppen göra något - ja, men länderna i Kyoto-gruppen står bara för 30 procent av utsläppen." Det kommer att handla om att få med USA och Kina på vagnen - länder som tillsammans står för nästan hälften av utsläppen av växthusgaser. "Tro inte att detta kommer att bli enkelt" varnade Reinfeldt.  

Slutklämmen blev att Reinfeldt välkomnade alla tillbaka till Almedalen 2009 då han hoppades kunna berätta om framgångar i Köpenhamn. En avslutning som kändes smått statsmannamässig.  

  

Angrepp på oppositionen 

Reinfeldt utmärkte sig - precis som regeringskollegan Anders Borg 2007 - genom att hålla hela sitt tal utan att göra ett enda angrepp mot någon person eller något parti. Snyggt! 

  

Språket 

Reinfeldts svagaste del. Talet saknade den elegans som oftast utmärkte Göran Perssons tal. Å andra sidan märktes det att Reinfeldt använde sina egna ord - vilket kompenserade en hel del. Och han vågade skämta med sin publik flera gånger vilket kändes ganska charmigt faktiskt. Egentligen behövde talet bara ha kompletterats av 4-5 riktigt bra - "odödliga" - formuleringar. Något att tänka på till nästa år! 

  

Vad kan du lära dig av Fredrik Reinfeldt? 

Självklart finns det mycket att lära av landets statsminister. Även retoriskt! Framförallt att ha modet att bryta av och ställa frågor till publiken med jämna mellanrum. Att visa att man vill "ta in" publiken i resonemangen. Vilket Reinfeldt gjorde på ett både trevligt och spontant sätt. Det var - och kändes - naturligt. Mycket tack vare att han höll ett tal som var hans eget - inte någon annans! 


PS. För er som är retoriknördar finns möjligheten att läsa lite mer om mina reflektioner kring Almedalstalen på www.retoriktorget.se/blogg.  


Sammanfattning/"retoriskt betyg" (10-skala): 

Inledning/intresseväckare  7 Överraskande

  

Bakgrund   7 

  

Budskap (tydlighet)  8 Tydligt budskap - bra

  

Argumentation   7

  

Avslutning/uppmaning  8

  

Bevisstyrka   9 Bra - väl avvägd blandning

  

Språkliga hjälpmedel  5 Sämsta delen - få finesser

  

Engagemang   9 Bra närvaro 

  

Sammanvägt betyg:  7,45


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0