Starkt motstånd mot en andra folkomröstning på Irland om Lissabonfördraget

En undersökning genomförd av tankesmedjan Open Europe visar att irländarna mycket starkt motsätter sig en andra folkomröstning om Lissabonfördraget och att antalet nej-röster skulle vinna med än större marginal om en ny omröstning skulle hållas.


Undersökningen som genomfördes 21-23 juli, kort efter den franske presidenten Nicolas Sarkozys besök på Irland, omfattade 1 006 personer från 18 år och uppåt.


Huvudresultat

71 procent motsätter sig en andra omröstning om Lissabonfördraget. Endast 24 procent är för en sådan omröstning.

  

Av de som uttalade en åsikt sa 62 procent att de skulle rösta nej i en andra omröstning jämfört med 38 procent som skulle rösta ja.

  

17 procent av de som röstade ja i den nyligen genomförda omröstningen skulle rösta nej vid en andra omröstning medan endast sex procent av de som röstade nej första gången nu skulle rösta ja. Det är också intressant att notera beträffande de som inte röstade första gången att 57 procent skulle rösta nej och 26 procent ja.

  

67 procent höll med om påståendet att "politiker i Europa respekterar inte Irlands nej-röst".

  

61 procent höll inte med om påståendet "Om alla andra 26 medlemsstater i EU ratifierade fördraget i sina respektive parlament så måste Irland ändra sin inställning och ge sitt stöd åt fördraget". Endast 32 procent höll med om det påståendet.

  

53 procent sa att det var mindre troligt att de skulle rösta på Brian Cowen vid nästa val om han utlyste en andra omröstning.


Hur var det nu igen? All makt utgår från folket...eller, men kanske inte på Irland!?
  

Den intresserade hittar hela resultatet av undersökningen här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0