Språket i Almedalen 2008 - Mest medelmåttigt - mindre man minns

Självklart sitter man som talare, talskrivare och rådgivare/partistrateg och klurar på hur man ska formulera sig. Hur man ska på bästa sätt ska formulera budskap så att de "stannar" hos mottagarna, och - i bästa fall - blir "odödliga". Men i den hårda verkligheten är det sällan som det dyker upp ett "blod, svett och tårar", "I have a dream" eller "Ich bin ein Berliner!" 


Och - i rättvisans namn - så betyder situationen en hel del också. Det som sägs under blixtrande krig, i samband med protestmarscher i USA eller i ett omringat Väst-Berlin, har större sannolikhet att bli uppmärksammat, förevigat och återgivet med jämna mellanrum. 

Så därför är kanske inramningen - en politikervecka i Almedalen 2008 som inte ens sänds i TV24 - kanske inte den bästa för att leverera odödliga formuleringar. 


Jag har valt ut de formuleringar som jag personligen tycker var de bästa - ur retorisk aspekt - från var och en av talarna i Almedalen 2008. Därefter har jag gjort en fem-i-topp-lista allra sist - där du också återfinner segraren i formuleringstävlingen 2008.  


Att notera: I nedanstående redovisning har jag medvetet utelämnat alla retoriska benämningar på de utvalda formuleringarna. Dem finner du som vill veta lite mer på min blogg - www.retoriktorget.se/blogg - som är mer anpassad för alla er som är, eller är på väg att bli, lite mer retorikintresserade.  


Så - ad rem - till verket. Här kommer talarna i den ordning de talade i Almedalen: 

  

Söndag 6 juli - Jan Björklund 

Vad ska väck - Barsebäck! Vad ska in - sol och vin(d)! De fick ju faktiskt rätt till femtio procent. Barsebäck är ju väck, men sol och vind hade blivit import av dansk kolkraft istället. 


(Om Mona Sahlins dilemma - två problem:) Det första är att gå till val utan en allians med vänstern. Det andra är att gå till val med en allians med vänstern. 


Vad har hänt under Mona Sahlins olika ministerperioder? När hon var näringsminister fick vi krångligare företagsregler. När hon var migrationsminister fick vi ökad arbetslöshet för invandrare och när hon var energiminister fick vi ökad import av dansk kolkraft. Och nu erbjuder hon sig att ta ansvar för allt! Jag säger bara: Akta er noga! 

  

Måndag 7 juli - Maud Olofsson

Vem sa åt oss att vi inte kan? Att vi ska vara nöjda med litet? Att vi ska rätta in oss i fållan? Vem såg till att vi drömde lagom stora drömmar?


Jag ser hoppet hos Johan Hellström som driver Fabriken Furillen här på Gotland och som jag träffade i går. Där andra såg ett nedlagt kalkbrott, såg han möjligheter. Där andra såg slagg, såg han en intressant fond för världens modefotografer. Där andra såg ett primitivt boende utan el och vatten, såg han en avkoppling för stressade storstadsmänniskor. Det är att vända på perspektivet.

  

Tisdag 8 juli - Mona Sahlin 

Vi ska ha välinformerade medborgare. Inte desinformerade kunder. Det talas om nya moderater. Och gamla moderater. Problemet är att de är moderater

  

Onsdag 9 juli - Göran Hägglund 

Vi tror inte på välfärdsstaten - vi tror på välfärdssamhället. Östersjöfisket måste överleva. Östersjön måste överleva. Annars är vi torsk. Det tror jag alla hajar. 

  

Torsdag 10 juli - Maria Wetterstrand 

Men nu har alltså George Bush sent omsider bestämt sig för att klimatkompensera. Det är ungefär som med dom där små påsarna med minimorötter på McDonalds. Som ska få oss att tro att den som säljer mest skräpmat i världen är intresserad av hälsa. 


(Svar på Fölsters uttalande att om inte vi förbrukar oljan så gör någon annan det istället:) Ungefär som att om inte vi knarkar så kommer bara någon annan att knarka istället. Jag som trodde att en ekonom i Svenskt Näringsliv trodde på teorin om tillgång och efterfrågan. 


Det är dags att befria oss från fossiler, oavsett om det handlar om fossila bränslen som kol och olja eller om det handlar om gamla fossiler från Svenskt Näringsliv. 

  

Fredag 11 juli - Fredrik Reinfeldt 

En man som går bakom sin fru på Ikea. Det är brist på motivation!  

Opinionssiffrorna går ner. Men det är annat som också går ner: statsskulden går ner, skattetrycket går ner

de offentliga utgifterna går ner, ohälsotalen går ner, antalet människor i utanförskap går ner


Vi står för 0,2 procent av världens utsläpp av växthusgaser. 99,8 procent står vi inte för! Kan EU göra något? Ja, men EU står bara för 14 procent av utsläppen. Kan Kyoto-gruppen göra något? Ja, men länderna i Kyoto-gruppen står bara för 30 procent av utsläppen. Det kommer att handla om att få med USA och Kina på vagnen - länder som tillsammans står för nästan hälften av utsläppen av växthusgaser. Tro inte att detta kommer att bli enkelt!  

  

Lördag 12 juli - Lars Ohly 

Bostaden är inte en vara. Bostaden ska vara en social rättighet! 


(I samband med FRA) Fredrik Reinfeldt framställer sig själv som en ny slags politiker. 'Jag är en lyssnande politiker' säger han. Det var väl ingen som med det fattade att han ville avlyssna oss! 

  

Så till fem-i-topp-listan. Som ser ut så här 

  

Nr 1 - Lars Ohly: 

Fredrik Reinfeldt framställer sig själv som en ny slags politiker. 'Jag är en lyssnande politiker' säger han. Det var väl ingen som med det fattade att han ville avlyssna oss! 

  

Nr 2 - Maria Wetterstrand: 

Men nu har alltså George Bush sent omsider bestämt sig för att klimatkompensera. Det är ungefär som med dom där små påsarna med minimorötter på McDonalds. Som ska få oss att tro att den som säljer mest skräpmat i världen är intresserad av hälsa. 

  

Nr 3 - Fredrik Reinfeldt: (Notera att denna formulering också levererades på ett utmärkt sätt!) 

Opinionssiffrorna går ner. Men det är annat som också går ner:

statsskulden går ner

skattetrycket går ner

de offentliga utgifterna går ner

ohälsotalen går ner

antalet människor i utanförskap går ner


Nr 4 - Maria Wetterstrand: 

Det är dags att befria oss från fossiler, oavsett om det handlar om fossila bränslen som kol och olja eller om det handlar om gamla fossiler från Svenskt Näringsliv. 

  

Nr 5 - Jan Björklund: 

Vad ska väck - Barsebäck! Vad ska in - sol och vin(d)! De fick ju faktiskt rätt till femtio procent. Barsebäck är ju väck, men sol och vind hade blivit import av dansk kolkraft istället. 


Än en gång - vill du djuploda lite i formuleringarna tillsammans med mig så hittar du detta på min blogg - www.retoriktorget.se/blogg 


Christer Hanefalk


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0