Reviderad förteckning över dopningsmedel

Folkhälsoinstitutet meddelar att man har reviderat sin förteckning över dopningsmedel enligt dopningslagen. I den nya utgåvan är flera så kallade aromatashämmare och antiöstrogener uppförda, substanser som faller under första paragrafen i dopningslagen (1991:1969).


Tullens och polisens beslag av preparat med testosteronhöjande effekt, såsom aromatasinhibitorn Anastrozol och antiöstrogenet Tamoxifen, visar en ökande trend. Karaktären på beslagen indikerar att det finns en stor efterfrågan på den illegala drogmarknaden. Denna typ av preparat har alltsedan dopningslagens tillkomst 1991 varit reglerade i dopningslagens första paragraf.


Folkhälsoinstitutets lista över dopningsmedel är avsedd som ett stöd i det praktiska arbetet för rättsväsendet, myndigheter, organisationer och institutioner som behöver en vägledning i vilka substanser som det kan anses vara straffbart att befatta sig med. Bakom förteckningen står experter från Karolinska Institutet, Dopinglaboratoriet, Livsmedelsverket, Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Stockholm, Rättsmedicinalverket, Statens folkhälsoinstitut, Statens Kriminaltekniska Laboratorium samt Tullverkets laboratorium. Första utgåvan kom i februari 2006.


Till skillnad från narkotikastrafflagen eller lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor saknar dopningslagen (1991:1969 med tillhörande ändringar) referens till internationella överenskommelser och/eller regeringsbeslut om vilka preparat som omfattas av lagen. Dopningslagens konstruktion med en generell definition av dopningsmedlen medför därför att förteckningen blir en tolkning av dopningslagen.


Det har framkommit önskemål om att de kemisk-vetenskapliga namnen på substanserna i förteckningen borde kompletteras med så kallade handelsnamn. Eftersom det finns åtskilliga namn och benämningar på dopningsmedel, varav flertalet är så kallade undergroundprodukter, skulle en sådan lista bli mycket svårhanterad och svår att uppdatera. Expertgruppen har därför beslutat att listan för närvarande inte skall kompletteras med handelsnamn.


Läs också:

Expertgruppens förteckning över dopningsmedel 2008-04-21


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0