Fredrik Malmberg blir ny Barnombudsman

Regeringen utser Fredrik Malmberg till ny Barnombudsman.


Det känns oerhört roligt att kunna presentera Fredrik Malmberg som ny Barnombudsman. Jag är förvissad om att han har alla förutsättningar att driva frågor om barns rättigheter på ett tydligt och initiativrikt sätt, och att leda myndigheten i både dess nuvarande och framtida arbetsuppgifter
, säger socialminister Göran Hägglund.


Fredrik Malmberg, född 1966, har lång erfarenhet av att i ledande ställning arbeta med barns rättigheter, både internationellt och i Sverige. Han arbetar idag som regional representant för Rädda Barnen i Syd- och Centralasien. Han har också arbetat som chef för Sverigeprogrammet på Rädda Barnen.


Barnombudsmannens, BO, huvuduppgift är att företräda barn och unga i Sverige med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter, den så kallade barnkonventionen. I uppdraget ingår att informera, bilda opinion och föreslå åtgärder för att barns och ungas rättigheter och intressen ska tillgodoses, företräda barns och ungas intressen i den allmänna debatten samt samla kunskap om barns levnadsvillkor. Barnombudsmannen skall också följa den internationella utvecklingen när det gäller barnkonventionens tolkning och tillämpning.


I och med den barnskrivelse som regeringen presenterade i våras ska Barnombudsmannen framöver även ha ett tydligare uppföljnings- och utvärderingsansvar än myndigheten har idag. Regeringen bedömer att det kommer att göra Barnombudsmannen än mer kraftfull som språkrör för barns rättigheter och intressen och skapa förutsättningar för ett bättre genomslag för barnkonventionens tillämpning på kommunal och statlig nivå.

Det ger också bättre möjligheter att se vilka behov som finns för att ytterligare stärka det enskilda barnets ställning.


Barnombudsmannen har funnits i Sverige sedan 1993. Fredrik Malmberg blir den tredje barnombudsmannen och den första mannen att inneha posten. Rekryteringen av Fredrik Malmberg har skett i ett öppet förfarande. Han tillträder posten den 17 november i år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0