Fortsatt mobilisering mot den grova organiserade brottsligheten

Regeringen har i dag fattat tre beslut som innebär en tydlig förstärkning av insatserna mot den grova organiserade brottsligheten. Det är en satsning för att med kraft och uthållighet bekämpa de kriminella grupperingar som utnyttjar och skadar vårt öppna samhälle.


Utgångspunkten för regeringens nationella mobilisering mot den grova organiserade brottsligheten är att bygga vidare på det arbete som bedrivs i dag och att göra det med en tydlig lokal förankring.


Det första beslutet innebär att Rikspolisstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket säkerställa en effektiv och uthållig verksamhet för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. I  uppdraget ingår bland annat att:


- inrätta särskilda aktionsgrupper vid åtta polismyndigheter och Rikskriminalpolisen,

- etablera permanenta regionala underrättelsecenter på åtta platser i landet och

- säkerställa en bred myndighetsrepresentation i Operativa rådet.


Aktionsgrupperna med totalt 200 poliser lägger grunden för en effektiv och uthållig verksamhet i hela landet. Detta är särskilt viktigt på orter där den lokala polisens kapacitet att bekämpa denna brottslighet är begränsad. Den satsning som regeringen gör för att säkerställa att det finns 20 000 poliser 2010 gör att resurserna räcker till detta.


Det andra beslutet innebär att regeringen ger Säkerhetspolisen ett nationellt huvudansvar för att förebygga, kartlägga och motverka den grova organiserade brottslighetens otillåtna påverkan på politiker, myndighetsföreträdare och journalister. En viktig del i detta arbete är att samverkan mellan Säkerhetspolisen, Rikskriminalpolisen och polismyndigheterna utvecklas och förstärks ytterligare. Detta uppdrag kommer också att ställa krav på övriga delar av polisorganisationen att ytterligare utveckla personsäkerhetsarbetet och den förebyggande verksamheten.


Det tredje beslutet innebär att regeringen ger Brottsförebyggande rådet i uppdrag att leda arbetet med att utveckla en mer effektiv samverkansmodell mellan kommuner, polisen, andra myndigheter, näringslivet och övriga berörda organisationer. Arbetet ska initialt inriktas mot att omfatta ett antal prioriterade orter. Med stor sannolikhet kommer det också att tas initiativ till samverkan på andra orter. Brottsförebyggande rådet ska säkerställa att även dessa får det stöd och den hjälp som behövs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0