Utsatta barns ställning stärks med BBIC

Bättre och tydligare barnavårdsutredningar - det blir resultatet när kommunerna använder systemet BBIC, Barns behov i centrum. Systemet har tagits fram för att bättre kunna bedöma barns behov, ge barn och unga ökat utrymme att komma till tals och få mer inflytande i frågor som rör dem. Detta system för att handlägga och dokumentera barnavårdsärenden för ökad enhetlighet, kvalitet och rättstrygghet har framgångsrikt utvecklats sedan 1999 och håller nu på att slå igenom i hela Sverige. 250 av landets kommuner är redan utbildade och håller på att införa systemet.


Flera fall av missförhållanden eller vanvård av barn som uppmärksammats de senaste åren har pekat på brister i socialtjänstens hantering av barnavårdsutredningar.


I de kommuner där man använder BBIC-systemet har det framkommit till oss att utredningarna blivit bättre och rättssäkrare och dessutom blivit tydligare för både barn och föräldrar, säger Åsa Börjesson, chef för socialtjänstavdelningen på Socialstyrelsen.


BBIC handlar om att man utgår från vad barnet eller ungdomen har för behov istället för att fokusera på föräldrarnas problem. Utgångspunkten är istället föräldrarnas och omgivningens förmåga att tillgodose barnets eller den unges behov . Målet är att utveckla ett bra samarbete mellan barnet, dess familj, socialtjänsten och olika professionella grupper inom exempelvis skolan och barnhälsovården.


Det systematiska sättet att utreda och följa upp insatser av enskilda barn och unga gör det också möjligt för kommunerna att överblicka och följa upp barnavården ur ett verksamhetsperspektiv.


För att få arbeta med BBIC krävs en licens som kommunen får från Socialstyrelsen och det krävs att personalen utbildas i systemet. Det sker med hjälp av lokala utbildare som i sin tur utbildats av Socialstyrelsen.


Basen i BBIC bygger på social forskning och kommer ursprungligen från Storbritannien. Systemet har anpassats och utvecklats för svenska förhållanden i sju projektkommuner sedan 1999.


Utvecklingsarbetet med BBIC har varit en stor utmaning som verkligen gett ett bra resultat säger Kjerstin Bergman, projektledare för BBIC på Socialstyrelsen. Ett skäl till detta är att de projektkommuner där utvecklingsarbetet bedrivits har varit delaktiga i utprovningen av BBIC-materialet och engagerat sig mycket i detta arbete.


Läs också:

Social barnavård i förändring - Slutrapport från BBIC-projektet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0