Ny sammanhållen diskrimineringslag

Regeringen överlämnade i dag en remiss till Lagrådet med förslag till en ny sammanhållen diskrimineringslag. Den nya lagen ersätter jämställdhetslagen och sex andra diskrimineringslagar och föreslås träda i kraft 1 januari 2009.

Diskrimineringslagen ska motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Två nya diskrimineringsgrunder föreslås; ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck. Det blir alltså förbjudet att till exempel neka någon anställning med hänvisning till personens ålder.

I dag är lagstiftningen uppdelad på flera lagar och skyddet mot diskriminering är olika långtgående beroende på vilken diskrimineringsgrund det handlar om, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Det ändrar vi på nu. En effektiv och heltäckande lagstiftning är en förutsättning för att vi i Sverige ska kunna bekämpa handlingar som direkt eller indirekt kränker principer om alla människors lika värde. En annan nyhet är en diskrimineringsersättning, till den som har kränkts, som ersätter nuvarande skadestånd för kränkning. Ersättningen kommer också att avskräcka från diskriminering, något som nu tydliggörs i lagen.

Regeringen föreslår också att en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, inrättas för tillsynen över den nya lagen. Genom den nya ombudsmannen avvecklas verksamheten hos de nuvarande fyra ombudsmännen mot diskriminering.

Syftet med att slå samman ombudsmännen är att skapa en mer effektiv tillsyn av att diskrimineringslagen följs, säger Nyamko Sabuni. En sammanslagen myndighet får större genomslagskraft, tyngd och auktoritet än en separat för varje diskrimineringsgrund. En sammanslagen myndighet markerar tydligare att alla människor är lika i värde och rättigheter och att det inte finns några hierarkier mellan olika diskrimineringsgrunder.


Läs också:

Lagrådsremiss: Ett starkare skydd mot diskriminering


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0