Metadon i terapeutiska doser kan bidra till dödsfall

Forskare vid Oregon Health & Science University hävdar att metadon är en möjlig orsak till plötsliga dödsfall även om det inte överdoserats utan tagits för smärtlindring eller i samband med problem med narkotikamissbruk.


Resultaten i studien baseras på en utvärdering av alla hjärtrelaterade dödsfall i Portland (Oregon) under åren 2002-2006 i fall där ingående obduktioner genomförts.


I den utförda analysen jämförde forskarna två grupper. Den första gruppen bestod av 22 plötsliga, hjärtrelaterade dödsfall där man fann 1 milligram  metadon eller mindre (definierat som terapeutisk nivå). Dessa fall jämfördes med fall i den andra gruppen som bestod av 106 patienter och där förekomst av metadon inte existerade.


Hos 17 individer i den första gruppen av 22 patienter (77%) fanns inga framträdande abnormaliteter på hjärtat, medan de resterande fem uppvisade tydliga fel. Hos individerna i den andra gruppen där ingen förekomst av metadon existerade hade 60% identifierbara bevis på hjärtsjukdom .


Forskarna menar att den oväntat höga andelen plötsliga dödsfall i den 'terapeutiska' metadongruppen tyder på att metadon bidragit till de plötsliga dödsfallen i gruppen.


Du kan läsa mer om A Community-Based Evaluation of Sudden Death Associated with Therapeutic Levels of Methadone i The American Journal of Medicine Volym 121, Nr 1, januari 2008, sidorna 66-71.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0