Stäng sprutrummet!

Efter att en forskningsrapport visat att sprutrummet i Oslo inte minskat antalet dödsfall genom överdoser, kräver nu Forbundet mot rusgift (FMR) att sprutrummet stängs.


Enligt FMR:s ordförande, Knut Reinås utgör innehållet i SIRUS-rapporten underlag för en stängning av sprutrummet.


Enligt SIRUS fanns det 2 700 - 3 800 intravenösa missbrukare i Oslo under åren 2004-2005. Under de två första åren av sprutrummes existens hade man 409 registrerade användare som sammanlagt stod för 24 injektioner per dag. Uppskattningsvis skedde ytterligare 12 000 - 15 000 injektioner på andra ställen i Oslo.


Reinås säger, sprutrummet är med andra ord en verksamhet för ett litet antal. Rapporten visar heller inte om man når målgruppen, dvs de tyngst belastade missbrukarna. Tvärtemot har några av de med störst behov, de med psykiska problem i kombination med missbruk, hållits utanför.  


Du kan läsa mer här. Vill du läsa hela SIRUS-rapporten hittar du den här.


Jag har sagt det förut och det är dags igen. Vill man upprätthålla och underlätta fortsatt missbruk är en kommunal sprutstuga ett fantastiskt påfund. Många väljer att kallade det harm reduction fastän det i själva verket rör sig om harm production - finansierad med skattemedel.


FN:s narkotikakontrollorgan INCB (International Narcotics Control Board) har ett antal gånger kritiserat Norge och andra länder som ägnar sig åt den här sortens kvasiverksamhet.


Stäng sprutrummet i Oslo. Ju snabbare det sker, desto bättre.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0