Ny handbok ska förbättra omhändertagandet av sexualbrottsoffer
Nu ska vårdens omhändertagande av offer för våldtäkt och andra sexuella övergrepp förbättras. Det är syftet med den handbok som i dag presenterades av Nationellt centrum för kvinnofrid. Handboken ska ge enhetliga rutiner för omhändertagandet och leda till att rättsväsendet förses med bättre bevismaterial.
Den nya handboken har tagits fram på uppdrag av regeringen och ska bidra till att alla inom vården som kommer i kontakt med sexualbrottsoffer ska ha beredskap för att möta patientens medicinska, emotionella och rättsliga behov.
I dag är det ofta ett geografiskt lotteri som avgör vilket omhändertagande som erbjuds sexualbrottsoffer. Det är inte acceptabelt, säger Gun Heimer, professor och chef för Nationellt centrum för kvinnofrid.
En av handbokens rekommendationer är att en fullständig undersökning och spårsäkring alltid ska ske när en patient berättar om sexuella övergrepp, oberoende av hur patienten ställer sig till frågan om polisanmälan. Patienter som initialt är tveksamma till att polisanmäla händelsen kan nämligen komma att anmäla i ett senare skede.
Många gånger är hälso- och sjukvården den första aktören som sexualbrottsoffret möter. Ett bra bemötande av hälso- och sjukvården kan leda till att fler sexualbrottsoffer också gör en polisanmälan, säger justitieminister Beatrice Ask.
Handboken innehåller även en kortfattad guide med konkreta anvisningar för omhändertagande och spårsäkring. Genom ett samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium kommer denna guide även att finnas i varje så kallad spårsäkringssats, ett färdigförpackat låda med allt som behövs för spårsäkring vid underökning av sexualbrottsoffer inom sjukvården.
Handboken förhindrar inte det trauma som en person som utsatts för sexuella övergrepp upplevt. Men ett gott omhändertagande är centralt för läkningsprocessen. Vårdpersonalens kompetens att möta dessa personer är av avgörande betydelse och här tror vi att handboken kan vara ett viktigt redskap, säger socialminister Göran Hägglund.
Handboken har arbetats fram av läkaren Steven Lucas, kammaråklagare Lotta Sundström och verksamhetschef Åsa Witkowski, verksamma vid Nationellt centrum för kvinnofrid.
Både handboken och guiden finns i pdf-format för nedladdning.