Kriminella mc-gäng i 15 kommuner

Det ska inte vara attraktivt för kriminella mc-gäng att etablera sig i vårt land. Det slog rikspolischefen Ingelin Killengreen fast på konferensen 'Kan MC-bander knekkes' i Drammen torsdag 28 februari.


Vi måste samtidigt inse att de kriminella mc-gängen har kommit för att stanna. Det är viktigt att vi - både polis kommuner och statliga kontrollmyndigheter - samarbetar för att göra det svårt för dom, fortsatte Killengreen.


Avsikten med konferensen var att samla just dessa grupper för att befrämja samarbete i arbetet mot mc-gängen. Flera exempel på samarbete mellan polis. Kommuner och statliga kontrollmyndigheter, som gett goda resultat, presenterades.


Allt fler kommuner i Norge upplever att så kallade 1% mc-klubbar etablerar sig. (1%-klubbar syftar på att deltagarna definierar sig som den procent som definierat ut sig från samhället). Samhällets lagar och regler gäller inte för dom. Klubbarna har sina egna regler och en inre lojalitet. Bandidos, Hells Angels och Outlaws är de mest kända 1%-klubbarna.)  


Det krävs ett närmare samarbete av oss, sa justitieminister Knut Storberget på konferensen. Samarbete är en av flera åtgärder han anser måste till för att bekämpa mc-gängens kriminalitet. Vi måste skapa en social motreaktion mot gängen. Vi måste få igång en politisk mobilisering lokalt och regionalt och använda de möjligheter som finns för ekonomisk mobilisering, fortsatte Storberget. Justitieministerns besked till konferensdeltagarna var att det ligger mycket makt i arbeta tillsammans och engagera sig.


Politidirektoratet stod som huvudarrangör av konferensen. KS (Kommunenes Sentralforbund) och Rådet for Drammensregionen var medarrangörer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0