Första-hjälpen-utbildningar för den som mår psykiskt dåligt
Precis som vi har första-hjälpen-utbildningar för att rädda liv när det gäller fysisk ohälsa, så behövs det för att rädda liv när det gäller psykisk ohälsa. Det är många som lärt sig Första hjälpen (ABC, andning, blödning, chock) och hjärt- och lungräddning, men inte hur man hjälper någon som mår psykiskt dåligt eller går i självmordstankar. Som ett led i regeringens nollvision för antalet självmord är det hög tid för folkbildning på detta område, säger äldre och folkhälsominister Maria Larsson som aviserar nya åtgärder och uppdrag från regeringen.
Spridning av kunskap om evidensbaserade metoder för att minska självmord
Statens folkhälsoinstitut och Socialstyrelsen har båda till uppgift att sammanställa forskningsresultat och göra dem tillgängliga. Kunskapen sprids via rapporter, Internet, konferenser och enskilda kontakter.
Regeringen avser att uppdra till Socialstyrelsen att initiera ett projekt för att öka kunskapen i befolkningen om självmordsprevention. Projektet ska också syfta till att sprida information om hur man uppmärksammar tidiga signaler och känna till var man kan söka hjälp och stöd. Informationsinsatsen ska genomföras i samverkan med Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) samt Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa (NASP).
SPES bidrar med en djup kännedom och känsla för hur närstående, släkt och vänner reagerar på självmord. NASP, som finns vid Karolinska institutet, bedriver forskning och håller i utbildningar på området. Som så ofta blir arbetet ännu mera verkningsfullt och får större räckvidd om det sker genom ett samarbete mellan myndigheter, offentliga organ och frivilliga organisationer. Regeringen avser att under åren 2008-2010 ge KI förutsättningar att stärka NASP:s verksamhet.
Kompetenshöjning av personal och andra nyckelpersoner i vård och omhändertagande av personer med självmordsproblematik
Det är angeläget med kompetenshöjande insatser avseende vård och omhändertagande av personer med självmordsproblematik. Regeringen avser att uppdra till Statens folkhälsoinstitut i samverkan med Socialstyrelsen att ta fram förslag på en sådan utbildningsinsats. I det befolkningsinriktade arbetet ingår att öka människors medvetenhet om självmordsproblematiken och att försöka undanröja de rädslor och tabun som detta problem omgärdas av.
Det råder en stor samstämmighet mellan de utredande myndigheterna och remissinstanserna om behovet av kompetenshöjning inom detta område. För att stödja utvecklingen av utbildningsinsatser riktade till yrkesgrupper som i sin yrkesutövning möter självmordsnära människor avser regeringen låta Statens folkhälsoinstitut och Socialstyrelsen ta fram förslag på en utbildningsinsats och en strategi för implementering av insatsen, förslagsvis utifrån principen "utbildning av utbildare".
Insatsen syftar till att öka kunskaperna som i sin tur bidrar till att förebygga psykisk ohälsa och ytterst självmord. Insatsen bör ge kunskaper som ökar förmågan att identifiera självmordstankar och genomföra en enkel riskvärdering.