Fler möjligheter att ingripa mot fondbolag

Regeringen överlämnade idag en proposition till riksdagen som syftar till att ge Finansinspektionen större möjligheter att ingripa mot fondbolag. De bolag som bryter mot reglerna ska kunna få en varning eller anmärkning kombinerad med straffavgift.

Jag är mycket bekymrad över de brister som rapporterats på senare tid när det gäller fondbolagens information till sina kunder. Det riskerar att skada förtroendet för denna mycket viktiga sparform. Med det här lagförslaget förstärker regeringen Finansinspektionens möjligheter att ingripa när fondbolag inte lever upp till de krav som spararna har rätt att ställa på en seriös verksamhet, vilket på sikt också är bra för fondbranschens förtroende, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Finansinspektionen har i samband med undersökningar av fondbolagens information till fondsparare efterlyst mer nyanserade sanktioner för att komma till rätta med fondbolag som bryter mot reglerna. I propositionen föreslår regeringen att Finansinspektionen får samma möjligheter till kontroll av och ingripanden mot fondbolag, som när det gäller banker och värdepappersbolag. Det innebär bland annat att en varning eller anmärkning ska kunna förenas med straffavgift. Finansinspektionen får också möjlighet att byta ut styrelse och ledning i fondbolag som gör grova överträdelser.

I propositionen lämnas också förslag som syftar till att genomföra ett EG-direktiv (2007/16/EG) som klargör vilka tillgångar värdepappersfonderna får placera medel i (direktivet om tillåtna tillgångar).

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 23 juli 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0