Äntligen! En handlingsplan värd namnet mot kriminella motorcykelgäng

Att så många kommuner och myndigheter enats om kraftfulla insatser mot den organiserade brottsligheten är en bedrift i sig. Att innehållet i handlingsplanen dessutom talar tydlig klartext gör att det inte går att ta miste på intentionerna att uppnå målet - att det inte ska finnas några kriminella motorcykelgäng i Östergötland vid utgången av 2009.


Kommuner och myndigheter i andra län uppmanas att studera planen noga för att sedan initiera diskussioner om liknande handlingsplaner.


Här följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna i handlingsplanen.


Handlingsplan i samverkan med kommuner och statliga myndigheter i Östergötlands län mot den organiserade brottsligheten - i synnerhet mot kriminella motorcykelgäng.

  

Allmänt

Polisen och andra myndigheter har till stora delar bekämpat den organiserade brottsligheten enskilt och inte tillsammans. Arbetssättet har inte varit tillräckligt effektivt. Organiserad brottslighet eller kriminella nätverk måste bekämpas genom nätverk. Kommuner och statliga myndigheter kan skapa ett sådant tillsammans.


En stor del av den organiserade brottsligheten i Sverige styrs av kriminella motorcykelgäng. De två stora är Hells Angels och Bandidos med tillknutna supporterklubbar. Deras gemensamma drivkraft är att tjäna pengar. Inkomstkällorna är i huvudsak svartjobb, annan ekonomisk brottslighet, utpressning, narkotikaförsäljning, prostitution och illegal vapenhantering.


I Östergötland finns för närvarande två kriminella motorcykelgäng - ett i Norrköping och ett i Linköping.


Mål

Det ska inte finnas några kriminella motorcykelgäng i Östergötland vid utgången av 2009. Vidare ska det utvecklas en metod för att bekämpa den organiserade brottsligheten i länet.


Strategi

Statliga myndigheter och kommuner ska med gemensam kraft

* Försvåra att brott begås

* Göra det mer riskfyllt att begå brott

* Göra det olönsamt att begå brott

* Uppmärksamma överflyttningseffekter till nya brottsobjekt/typer

* Förebygga rekrytering av ungdomar till kriminella gäng


Det ska vara obekvämt att tillhöra eller samarbeta med de kriminella motorcykelgängen. En låg toleransnivå ska gälla mot personer inom denna miljö


Ledning - allmänt

Det är angeläget att nu på ett mer strukturerat sätt samla samhällets nyckelfunktioner mot den organiserade brottsligheten. Inriktningen av det operativa arbetet kommer hela tiden att behöva anpassas till rådande förhållanden och omsständigheter. Därför tillsätts en samverkansgrupp med mandat att fatta de operativa beslut som behövs för att det samlade arbetet mot kriminella motorcykelgäng ska bli effektivt.


Samverkansgrupp

Representanter från följande myndigheter kommer att ingå i samverkansgruppen

* Polismyndigheten

* Åklagarkammaren i Norrköping

* Åklagarkammaren i Linköping

* Skatteverket

* Tullen

* Kronofogdemyndigheten

* Försäkringskassan

* Norrköpings kommun

* Linköpings kommun


Vid behov kallar samverkansgruppen in andra berörda myndigheter eller specialister.


Åtgärder - övergripande

Personer och bolag knutna till kriminella motorcykelgäng ska vara prioriterade mål för myndigheternas aktiva bekämpning av organiserad brottslighet i Östergötland.


Polismyndigheten

* Ansvara för samordningen av denna plan

* Ansvara för samordning av operativa insatser

* Ansvara för samordningen av mediastrategin

* Närpolisen ska genom kontakt med ungdomar och skolor i sina områden motverka rekrytering till kriminella gäng

* Arbeta med låg toleransnivå mot personer knutna till de kriminella motorcykelgängen

* Lagföra medlemmar och supporters kopplade till kriminella motorcykelgäng för alla typer av brott

* Utredningar mot medlemmar, supporters och bolag kopplade till miljön ska ske med förtur.

* Samordna kriminalunderrättelsetjänsten


Åklagarmyndigheten

Åklagarkamrarna i Östergötland ansvarar för att ärenden med personer från den kriminella motorcykelmiljön prioriteras.


Skatteverket

* Utföra skatteutredningar hos enskilda och bolag

' Säkerställa att påförda skatter betalas

* Utredning av skattebrott på personer med koppling till kriminella motorcykelgäng ska handläggas med förtur.


Kommunerna

* Kommunen ska i sitt brottsförebyggande arbete bland ungdomar särskilt uppmärksamma och motverka risker och tendenser till samröre med kriminella gäng eller annan organiserad brottslighet.

* Det ska ske en mycket noggrann prövning av beslutade och nya ansökningar om bygglov med inriktning att kriminella motorcykelgäng inte ska äga, hyra eller disponera fastigheter.

* Tillsyn och prövning av ärenden kopplade till miljö- och hälsoskyddslagstiftningen ska prioriteras.

* Kontroll av utbetalningar inom ramen för kommunens försörjninsstöd till personer knutna till kriminella motorcykelgäng ska prövas noggrant.

* Tillsyn av lokaler enligt lagen om skydd mot olyckor ska genomföras aktivt.

* Skärpt kontroll ska ske att avgifter till kommunal service och kommunala tjänster har betalats.

* Beslut om serveringstillstånd enligt alkohollagen ska prövas med avseende på lämplighet och laglydnad.

* Upphandling av varor och tjänster ska ske noggrant med inriktning att inte stödja personer eller bolag som kan kopplas ihop med kriminella motorcykelgäng.


Försäkringskassan

Prövning av ersättning från det sociala försäkringssystemet ska ske av medlemmar eller supporters till kriminella motorcykelgäng.


Tullverket

Tullverket kommer med befintliga resurser att samverka i arbetet mot den organiserade brottsligheten, i synnerhet kriminella motorcykelgäng, i Östergötlands län. Detta kan exempelvis röra bistånd vid gränskontroller, i underrättelseutbyte, samt i ärenden relaterade till import eller export.


Kronofogdemyndigheten

Medlemmar och supporters till kriminella motorcykelgäng som har ett ärende hos kronofogdemyndigheten och är gäldenär och förekommer i utsökningsregistret ska handläggas med förtur.


Samordning och kommunikation

För att kommunikationen ska bli effektiv måste den samordnas. Kommunikationen ska vara ett ledningsinstrument och fungera som en ständig integrerad del i handlingsplanen. Alla har ett ansvar böde för att ta del av och för att själva förmedla viktig information.


Kommunikationen ska vara öppen, sann, snabb och saklig både i med- och motgång. Det motverkar rykten och skapar förtroende. Professionalism och serviceanda är ledord för den kultur som ska prägla informationsarbetet.


Tidplan

Handlingsplanen gäller 2008-2009. Under han d har samverkansparterna godkänt att det operativa arbetet inletts redan under hösten 2007.


Ekonomi

Varje samverkande myndighet står ekonomiskt för sitt deltagande i denna handlingsplan.


Samverkan

Samverkan ska ske med rikskriminalpolisen, övriga polismyndigheter, kriminalvården, länsstyrelsen Östergötland och landstinget i Östergötland. Vid behov ska samverkan även ske med andra myndigheter och organisationer.


Utvärdering

Handlingsplane ska följas upp genom antal lagföringar, beslag, statistikuppgifter, åtgärdskalendrar, säkrade penningmedel m.m.


En delredovisning till samverkansparterna ska ske senast den 1 november 2008.


Polisens enhet för controlling och service ansvarar för utvärdering och uppföljning i samverkan med övriga samverkanspartners.


____________________________________________________________________________________


Vill du läsa hela handlingsplanen kan du skicka ett meddelande till [email protected] . Glöm inte att uppge namn och e-postadress.


Läs också:

Kan kriminelle mc-klubber stanses?


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0