Ändringar i lagen om assistansersättning (LASS)

Regeringen har lämnat en propositionen till riksdagen med förslag till ändringar i lagen om assistansersättning (LASS). Förslagen syftar till att de ersättningsberättigade väljer assistansanordnare utifrån den kvalité och service de kan erbjuda. Därmed bidrar de föreslagna ändringarna till att assistansersättningen används på ett ändamålsenligt sätt, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Bakgrunden till förslagen är att LSS-kommittén - tidigare Assistanskommittén - redovisat att assistansersättningen ibland används på ett felaktigt sätt. Kommittén har noterat oroande exempel på att assistansbolag "köper" brukare genom att pengar som blir över - när lön och övriga omkostnader betalats ut till assistenten - läggs upp på ett klientmedelskonto hos anordnaren. Från detta konto kan assistansanordnare lämnas tillbaka pengar till brukaren för att användas till fri konsumtion. Varningar för att detta förekommer har även framförts av Riksrevisionen, Intressegruppen för assistansberättigade (Ifa) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Det är viktigt att samhällets resurser går till det som avsetts och ingenting annat. Därför är det angeläget att tydliggöra vad assistansersättningen ska användas till så att assistansreformens trovärdighet och legitimitet bevaras. Jag vill betona att företagen som ordnar assistans generellt gör detta på ett bra sätt. Men i en verksamhet med en mångfald av olika aktörer finns naturligtvis även dåliga exempel, säger äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson.

Vad assistansersättningen får användas till
Regeringen föreslår att det införs en bestämmelse om att assistansersättning endast utbetalas om den används för att köp av personlig assistans av någon som anordnar sådan, till exempel kooperativ, företag eller kommun. För ersättningsberättigade som själva är arbetsgivare utbetalas ersättningen om den används för att betala lön och andra omkostnader som har samband med anställningen och arbetsgivaransvaret. En effekt av den nya bestämmelsen blir att möjligheten för assistansanordnare att upprätta klientmedelskonton i fråga om assistansersättning upphör.

Redovisning och kontroll
I propositionen anges att det bör ställas krav på att de som får assistansersättning redovisar att ersättningen har använts för att köpa assistans eller för att avlöna personliga assistenter. Försäkringskassan bör därför ta fram närmare anvisningar för vad sådan redovisning ska innehålla. Grundläggande för kontrollen bör vara att den ersättningsberättigade antingen kan visa någon form av kvittens från assistansanordnaren som styrker köp av assistans eller att lön med mera har betalats till de personliga assistenterna.

Assistansersättning som inte använts ska betalas tillbaka
Vidare föreslås att en ersättningsberättigad som inte har använt hela assistansersättningen för att köpa assistans eller betala kostnader för personliga assistenter ska betala tillbaka den återstående delen till Försäkringskassan.

Regeringen kommer noga att följa utvecklingen på det här området och visar det sig att de regler som nu läggs fram inte är tillräckliga kan de komma att kompletteras med andra åtgärder än de som nu föreslås, säger Maria Larsson.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0