SVT:s Fördärvet var partiskt och innebar ett privatlivsintrång

Enligt Granskningsnämnden blev SVT:s Fördärvet ensidigt till förmån för den sida som kritiserade den så kallade Gillberggruppen och dess forskningsmetoder. Genom uppläsningen ur ett privat brev stred programmet även mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.


Dokumentären handlade om den kända konflikt som ledde fram till att Gillberggruppen i Göteborg förstörde sitt eget forskningsmaterial om Damp hos barn. Detta gjordes sedan kammarrätten beslutat att materialet skulle lämnas ut till barnläkaren Leif Elinder och sociologen Eva Kärfve. Dessa två, bland flera andra, intervjuades i programmet och fick ge sin syn på Gillberggruppens forskning och på konflikten. I återkommande inslag visades också hur reportrarna  försökte förstöra 22 hyllmeter handlingar på samma tid som Gillberggruppen sade sig ha gjort.


Granskningsnämnden konstaterade att programmet innebar ett ifrågasättande av Gillberggruppens forskningsmetoder och slutsatser. Programmet tog även upp de anklagelser om forskningsfusk som förekommit mot gruppen och det antyddes att förstörelsen av forskningsmaterialet hade skett för att dölja brister i det. Det av reportrarna genomförda "tuggexperimentet" innebar samtidigt ett ifrågasättande av om någon förstörelse av forskningsmaterialet faktiskt hade ägt rum. Även om program får ha en kritisk infallsvinkel blev enligt nämnden framställningen i dessa delar så ensidig till förmån för Gillberggruppens kritiker att den stred mot kravet på opartiskhet.


I programmet återgavs ett avsnitt ur ett privat brev som forskaren Carina Gillberg hade skrivit till Leif Elinders släkt. Nämnden ansåg att publiceringen av brevutdraget och sättet detta skedde på innebar ett intrång i Carina Gillbergs privatliv som inte var motiverat av något oavvisligt
allmänt intresse.


Nämnden förelade SVT att offentliggöra beslutet på lämpligt sätt.


Aktuella bestämmelser

Kravet på opartiskhet
SVT ska bedriva programverksamheten opartiskt och med hänsyn tagen till att en vidsträckt yttrande- och
informationsfrihet ska råda i televisionen (5 § i sändningstillståndet). Kravet på opartiskhet innebär bland annat att
kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt, det vill säga så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar ett program eller inslag.


Bestämmelsen om respekt för privatlivet
SVT ska respektera den enskildes privatliv i programverksamheten om inte ett oavvisligt allmänt intresse kräver annat
(6 § i sändningstillståndet). Bestämmelsen är avsedd att ge skydd för den personliga integriteten.


Du kan läsa Granskningsnämndens beslut här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0