Rekrytering från rättsväsendet till internationella uppdrag
Sverige har som målsättning att vara en aktiv internationell aktör som tar ett stort ansvar i bland annat freds- och säkerhetsfrämjande insatser.
Regeringen har nu beslutat om direktiv till en utredning för att se över rättsväsendets möjligheter att rekrytera personal till internationella insatser och uppdrag.
Efterfrågan på personal från rättsväsendet till internationella fredsfrämjande insatser har under senare år ökat markant. Svensk polis har lång erfarenhet av att delta i freds- och säkerhetsfrämjande arbete, både inom ramen för FN och EU. Övriga delar av rättsväsendet har dock inte samma rutin som Polisen när det gäller deltagande i internationella insatser. Det är viktigt att polisiära insatser följs av motsvarande uppbyggnad inom hela rättsstatsområdet i krisdrabbade samhällen.
En utredare får nu i uppdrag att se över hur rättsväsendets myndigheter kan stärka sin organisation för att förbättra möjligheterna att delta med expertis i internationella insatser och uppdrag. Utredningen omfattar både deltagande i FN:s och EU:s fredsbevarande missioner, utvecklingssamarbete med tredje länder och rekrytering av bland annat domare till internationella tribunaler.
Deltagande i internationella insatser har ofta positiva effekter för rättsväsendets myndigheter. Internationellt arbete ger fördjupade kunskaper och erfarenheter som kan användas i det dagliga nationella arbetet. Det är därför nödvändigt att myndigheterna bygger upp en förmåga att ta om hand den erfarenhet och de kunskaper som dess personal förvärvar under den internationella tjänstgöringen.
Experter från rättsväsendet utgör ett viktigt bidrag till det freds- och säkerhetsfrämjande arbetet. Det är nu dags att myndigheterna ser erfarenhet av internationellt arbete som en merit i den nationella karriären, säger Beatrice Ask i en kommentar.
En särskild utredare tillkallas för att utreda dels organisatoriska frågor beträffande det svenska rättsväsendets deltagande i internationella uppdrag och insatser, dels jurisdiktionsfrågor relaterade till svensk civil personals deltagande i sådana sammanhang.