Ökat förtroende för domstolarna

Förtroendeutredningen har i dag överlämnat betänkandet Ökat förtroende för domstolarna - strategier och förslag (SOU 2008:106) till justitieminister Beatrice Ask. Utredningen föreslår bland annat strategier för bättre bemötande, begripligare domskrivning och en öppnare attityd från domstolarna gentemot medierna.


Sex av tio personer har stort förtroende för domstolarna. Jämfört med vissa andra samhällsinstitutioner och andra länder är detta bra. Men det visar ändå att alltför många människor inte har förtroende för domstolarna.


Att domstolarna dömer rätt är den viktigaste förtroendefaktorn. Men det finns andra faktorer som har stor betydelse för förtroendet för domstolarna. Några av dessa är bemötandet av parter och andra som kommer till domstolarna, begripligare domskrivning och domstolarnas förhållande till medierna.


Det finns en stark koppling mellan en persons förtroende för domstolen och hur personen har blivit bemött av domstolen. Bra bemötande ger stort förtroende. Bemötande i domstol är emellertid problematiskt, eftersom det förutsätter en balansgång mellan principer om likabehandling etc. och kravet på att domstolspersonalen ska vara empatisk. Utredningen föreslår här bland annat att konkreta riktlinjer för bemötandet ska arbetas fram. De ska vara vägledande för domstolspersonalen och klargöra för parter och andra vad de kan förvänta sig. Utredningen menar också att det bör finnas en bemötandeombudsman i Sveriges Domstolar som kan fånga upp parters och andras synpunkter på verksamheten.


Domar måste bli mer begripliga för parterna. I dag förefaller domar skrivas i första hand för kolleger i högre rätt och andra juridiskt skolade personer. För att uppnå ökad begriplighet  tillhandahåller utredningen olika språkliga hjälpmedel.


För att förbättra informationen till allmänheten via medierna förespråkar utredningen ett aktivare förhållningssätt från domstolarnas sida. Bland annat ska det i domstolarna finnas mediedomare. Det ska också inrättas en särskild presstjänst som kan upprätthålla pressjour och ge enskilda domare råd och stöd inför mediekontakter.


Utredningen anser inte att TV-sända rättegångar kan bidra till att stärka allmänhetens förtroende för domstolarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0