Ny policy för Sveriges internationella hiv- och aidsarbete
Nu skärper Sverige agerandet i den internationella kampen mot hiv och aids. Detta är nödvändigt eftersom 33 miljoner människor fortfarande lever med hiv världen över, mer än ett kvarts sekel efter upptäckten av viruset.
Sveriges internationella hiv- och aidsarbete ska framledes genomsyras av stärkt respekt för de mänskliga rättigheterna och ökad jämställdhet, säger biståndsminister Gunilla Carlsson i ett uttalande.
Regeringens har beslut om en ny policy för Sveriges internationella hiv- och aidsarbete. Där fastslår man att kravet på stärkt respekt för de mänskliga rättigheterna och ökad jämställdhet ska genomsyra det svenska agerandet. Sverige kommer att prioritera arbetet med att förebygga hiv och att mildra epidemins långsiktiga ekonomiska, sociala och kulturella effekter. Policyn betonar vidare att arbetet ska utgå från att epidemins utseende skiljer sig åt på olika platser i världen. Hur hiv-spridningen ser ut lokalt och vilka grupper i en befolkning som främst smittas varierar. Det är därför nödvändigt att åtgärder för att bekämpa hiv anpassas efter den lokala kontexten.
Att känna till sin epidemi är centralt för att framgångsrikt kunna bromsa spridningen av hiv. Att anpassa insatserna till det lokala sammanhanget ska därför vara utgångspunkten för det svenska agerandet, fortsätter Gunilla Carlsson.
Genomförandet av policyn kräver att alla aktörer - statliga och icke-statliga - i Sverige och i de drabbade länderna arbetar tillsammans för att lyckas i kampen mot hiv. Inte minst centralt är ett gott ledarskap, både på det politiska planet men också i samhället i stort.
Policyn ska omsättas i strategier för samarbetet med länder, regioner och organisationer, men också utgöra ramverk för Sveriges arbete vad gäller internationell policyutveckling och normativ verksamhet.
Bakgrund
Den 1 december är den internationella aidsdagen och hiv och aids uppmärksammas världen över. Enligt FN:s beräkningar lever idag 33 miljoner människor med hiv globalt. Årligen nysmittas 2,7 miljoner människor över hela världen, vilket motsvarar ca 7400 människor dagligen. Två miljoner människor dör i aids varje år, eller nästan 5 500 personer per dag.
Hiv och aids är ett av de största hoten mot utvecklingsansträngningarna i vår tid. Detta har medfört att globala mål har satts upp och att världens stats- och regeringschefer på olika sätt har åtagit sig att bekämpa sjukdomen. En sådan viljeyttring är ett av FN:s åtta millenniemål som fastslår att: Spridningen av hiv/aids, tbc, malaria och andra sjukdomar ska hejdas till 2015. För att nå detta millenniemål beslöt FN:s medlemsstater år 2005 att det ska finnas universell tillgång till hiv-prevention, vård och behandling för alla som behöver det, s.k. Universal Access år 2010. Detta är globala mål som alla aktörer - statliga såväl som icke-statliga - gemensamt ska arbeta för. Sveriges nya policy är ett led i detta arbete.
Den nya policyn grundar sig i målet för internationellt utvecklingssamarbete, att bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Policyn bygger på rättighetsperspektivet och fattiga människors perspektiv på utveckling som är centrala inom regeringens skrivelse om Sveriges politik för global utveckling (PGU) (prop. 2002/03:122).