Många holländare ifrågasätter landets liberala tolerans

Landets ideal testas nu genom den verklighet de medfört, säger Dick Houtman, professor i sociologi vid Erasmus-universitetet i Rotterdam.


I ett uttalande till AFP i måndags konstaterar Houtman vidare att Nederländerna gick längre än många andra länder genom att tillåta alla sorters friheter.


Houtman säger vidare att människor i olika delar av samhället nu ifrågasätter den liberala toleransen. Det finns en känsla av att vår tolerans är den främsta anledningen till de många problem vi upplever nu. Debatten handlar om var frihet och tolerans bör ha ett slut och där ordning bör börja, säger Houtman vars uttalande till AFP citeras av Islam online.


Historikern och författaren Han van den Horst, som citeras av samma källa, tror att landet håller på att bli mer konservativt. Man rör sig bort från sex, droger och rock'n roll mot ganska borgerliga värderingar.


Förändringen började som ett högerfenomen, säger Houtman, men blir nu mer av en huvudströmning som får legitimitet och trovärdighet hos arbetarklassen.


I samma artikel säger sociologen Gert de Vries vid det fria universitetet i Amsterdam att de liberala partierna har flyttat sig lite åt höger.


Läs också:

Andreas Kinnegin, Professor of Law, University of Leiden, Netherlands -

The Dutch Drug Policy - Philosophy Part I


Andreas Kinnegin, Professor of Law, University of Leiden, Netherlands -

The Dutch Drug Policy - Philosophy Part II


Frans Koopmans, de Hoop, Netherlands -

The Dutch drug policy: Facts and Philosophy Part I


Frans Koopmans, de Hoop, Netherlands -

The Dutch drug policy: Facts and Philosophy Part II


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0