Kokainets och våldets Colombia



I senaste numret av CAN:s publikation a&n (alkohol & narkotika) kan du bland annat läsa om följande:


Kokain - den colombianska konfliktens motor

Kokainet har blivit en allt viktigare del av den mer än femtio år gamla colombianska konflikten. Kokabönderna trängs mellan gerillan och de högerextrema paramilitärerna.


Brutal feodal ekonomi

Kokaodlande bönder i södra Colombia lever i en närmast feodal ekonomi där hot om brutalt våld och död är ständigt närvarande. Det visar socialantropologen Oscar Jansson i sin nyligen framlagda doktorsavhandling.


Bolivia vill att FN ska skilja på koka och kokain

Nyligen krävde Bolivias president Evo Morales i FN att förbundet skulle stryka kokabladet från listan med narkotikaklassade medel när nästa års drogpolitiska möte äger rum.


Det vita guldet - tankeställaren av Klas Lundström

Mexiko har övertagit Colombias roll som kokainets primära distributör. Men inte någon annanstans har narkotikan utgjort själva ryggraden i ett samhälle som i Colombia. Här förblir kokainet maktens hjärta, även om mindre och smidigare kartellfraktioner har ersatt de stora mäktiga knarkkungarna.


Dessutom i numret

GBL säljs över nätet

GBL omvandlas i kroppen till den narkotikaklassade substansen GHB, som orsakat flera dödsfall. GBL säljs helt öppet på en svensk internetsajt som redan i våras polisanmälts av Statens folkhälsoinstitut. Men polisen har ännu inte rört ett finger.


Carema ny aktör inom missbruksvården

Privatägda Maria Beroendecentrum AB i Stockholm fick inte fortsatt förtroende att bedriva missbruksvård åt landstinget. När upphandlingen var klar i slutet av oktober föll valet istället på vårdföretaget Carema, mest känt för att driva primär- och äldrevård. Men efter en dom i länsrätten rivs beslutet upp och en ny prövning av anbuden måste göras.

  

Nationellt centrum för missbrukande kvinnor med barn

Malins Minne på Rönneholms slott i Skåne är en nationell resurs för missbrukande mammor och deras barn. Nu utvecklas konceptet ytterligare genom ett unikt samarbete med kriminalvården.


Naltrexon mot amfetaminmissbruk

På 1980-talet kom några djurstudier som visade att naltrexon dämpade effekterna av amfetamin. De bortglömde studierna påminde sig beroendeläkaren Johan Franck ett decennium senare. Nu har hans forskargrupp publicerat den första kontrollerade studien som visar att substansen också hjälper amfetaminmissbrukare att hålla sig drogfria.


Ökande användning av kokain i Europa

Narkotikaanvändningen i Europa är fortfarande hög i ett historiskt perspektiv. Men under senare år har en viss stabilisering skett. De flesta former av missbruk ökar inte längre som tidigare och inom vissa områden sker minskningar. Ett undantag är kokainmissbruket som fortsätter att öka i många europeiska länder. Det konstaterar Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, ECNN, i sin nya rapport.


Narkotikainducerade dödsfall

Uppgifter som bygger på mycket breda och allomfattande begrepp har föga värde när man försöker förstå de underliggande faktorerna bakom narkotikarelaterad dödlighet. Det konstaterar ECNN i den senaste rapporten.


Debatt
"Varför straffa landsbygden?"

Den svenska alkoholpolitiken missgynnar små landsbygdsföretag, menar Urban Laurin, författare till boken Ansvarsfull alkoholservering, som används av SHR, Sveriges Hotell och Restaurangföretagare.


Kampanjpris för ett års prenumeration

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0