Hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning vid förundersökning i brottmål under 2007

I skrivelsen redogörs för tillämpningen under år 2007 av bestämmelserna i rättegångsbalken om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning och bestämmelserna i lagen (1995:1506) om hemlig kameraövervakning vid förundersökning i brottmål.


Skrivelsen omfattar dock inte användningen av dessa tvångsmedel i förundersökningar som handläggs av Säkerhetspolisen.


Utvärdering av hemlig rumsavlyssning och preventiva tvångsmedel

Regeringen beslutade 18 december om direktiv till en utredning som ska utvärdera tillämpningen av lagen om hemlig rumsavlyssning och lagen   om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott. Regeringen avser att inom kort utse en särskild utredare för utvärderingen.


Syftet med utvärderingen är att analysera om lagarna har fått avsedd effekt, om de uppfyller de brottsbekämpande myndigheternas behov samt om kontrollmekanismerna och övriga rättssäkerhetsgarantier är tillräckliga. Utredaren ska också belysa vilken inverkan användning av tvångsmedel enligt de båda lagarna har på den personliga integriteten.

I uppdraget ingår också att föreslå en bestämmelse till lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott som begränsar de brottsbekämpande myndigheternas möjlighet att avlyssna telefonsamtal med mera mellan den enskilde och till exempel läkare, präster och journalister, vilka omfattas av den yrkesverksammes tystnadsplikt.


Uppdraget ska redovisas senast den 31 juli 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0