Förstärkning av Eurojust och det europeiska rättsliga nätverket

Europeiska rådet beslutade igår om en förstärkning av EU:s åklagarsamarbete Eurojust. Rådets beslut innebär en viktig effektivisering av samarbetet inom Europa i kampen mot den grova och gränsöverskridande brottsligheten.


Eurojust inrättades 2002. Sverige var en av initiativtagarna. Eurojust har sedan inrättandet utvecklats positivt. Antalet ärenden till Eurojust från medlemsstaterna ökar hela tiden. Sex års erfarenheter från samarbetet har dock visat att det finns ett behov av att effektivisera Eurojust. Mot den bakgrunden initierade Sverige och 13 andra medlemsstater i början av 2008 en revidering av Eurojustbeslutet.


Det nya Eurojustbeslutet innebär bland annat att de nationella medlemmarna i Eurojust ska ha en minimibehörighet att besluta om bland annat brådskande åtgärder. Dessutom inrättas en jourorganisation som är tillgänglig dygnet runt för brådskande ärenden. Eurojusts beslutande organ, kollegiet, ges uppgiften att lösa jurisdiktionskonflikter mellan medlemsstaterna. Rådsbeslutet innebär också att medlemsstaterna ska inrätta ett nationellt samordningssystem som länkas till Eurojust. Systemet ska koordinera det arbete som utförs av flera nationella kontaktpunkter.


Genom beslutet ges också det europeiska rättsliga nätverket - EJN en tydligare och mer effektiv roll. EJN inrättades 1998 och består av företrädare för nationella brottsbekämpande myndigheter (kontaktpunkter). Kontaktpunkternas huvuduppgift är att underlätta det operativa samarbetet mellan medlemsstaternas myndigheter vid bekämpandet av framför allt grov brottslighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0