Expressens virriga tankar om heroin

Läste en ledare i Expressen häromdagen (2/12) om att våga tänka i nya banor om heroin. Nå, så nya var Expressens tankar inte. De har tänkts förut i Danmark Skottland, England, Schweiz, Tyskland, Holland osv. Ändå framhålls de som nya. Varför? För att Expressens ledarskribent inte tror att vanliga människor kan ta reda på vad som skrivs och tänks i andra länder. Hur dum får man vara i Internets tidevarv? 


Ledarskribenten Johannes Forssberg, Expressen, utgår ifrån ett enskilt fall i Danmark - inte som han själv känner till - utan som han läst i den danska tidningen Berlingske Tidende. Det handlar om Linda och hennes problem.  


Linda är ett enskilt Case i Danmark som det troligen inte finns någon motsvarighet till i Sverige. Varför? För att Sverige har en narkotikapolitik som är hästlängder bättre än Danmarks och för att Socialtjänsten i Sverige har helt andra möjligheter enligt lagen om vård för missbrukare att omhänderta en heroinist utan dennes samtycke och se till att personen får adekvat vård. 


Ändå skriver Johannes Forssberg i Expressens ledare (2/12) att Sverige måste göra det man nu är på väg att göra nämligen att ge heroin legalt till svenska heroinister. Jag har läst mycket dumt under min långa journalistiska bana. Men graden av stupiditet som Johannes Forssberg uppvisar i sin ledare i Expressen är nog svår att uppnå ens om man saknar kunskap i ämnet. 


Jag vet inte vilken utbildning eller bakgrund Johannes Forssberg har. Men hans brist på kunskap i narkotikafrågan betvivlar jag inte. Han tycks inte känna till att Sverige hade en tvåårig period av legal förskrivning av narkotika (främst centralstimulerande medel av typ ritalina och amfetamin, men också till viss del opiater). Han vet inte att en vetenskaplig studie vid häktet i Stockholm har visat att under denna period (1965-67) ökade narkotikamissbruket snabbare än under någon annan period i den moderna missbrukshistorien i Sverige. 


Kan man inte begära att en ledarskribent i en av de största tidningarna i Sverige skaffar sig någon kunskap över huvud taget, innan han sätter sig att skriva en ledare? Tydligen är det inte det man prioriterar i Expressens redaktionella ledning! Men vad ska läsarna ha en tidning till där journalisterna saknar kunskap? Det finns ju andra tidningar man kan välja att läsa. 


Rolf Bromme


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0