1 500 miljoner för snabbare rehabilitering

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har idag undertecknat en överenskommelse om rehabiliteringsgarantin för de kommande två åren. Den omfattar 560 miljoner kronor för 2009 och 960 miljoner för 2010. Dessutom har regeringen avsatt 100 miljoner till forskning som landstingen kan söka.


Satsningen görs för att landstingen ska kunna ge behandling och rehabilitering åt personer med icke specificerad smärta i rygg, axlar och nacke och/eller lindrig eller medelsvår ångest, depression eller stress. Dessa diagnoser är de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.


De behandlingsinsatser som landstingen får ersättning för handlar dels om kognitiv beteendeterapi (för depressioner m m), dels om multimodal rehabilitering, det vill säga, ett team med till exempel sjukgymnast, arbetsterapeut, beteendevetare samt läkare som arbetar tillsammans och samordnar insatserna. Båda behandlingarna har bevisad effekt.


Landstingen får 12 500 kronor per påbörjad eller genomförd kognitiv behandlingsserie och 50 000 kronor per påbörjad eller genomförd multimodal rehabiliteringsåtgärd. 25 procent av den ersättningen ska användas för att utveckla förutsättningarna för att snabbare kunna erbjuda rehabilitering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0