1 000 miljoner för kortare köer

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har enats om en konstruktion för den så kallade Kömiljarden för att korta vårdköerna. En miljard kronor ska fördelas mellan de landsting som lyckas väl i att ge sina patienter vård i tid. Satsningen är resultatbaserad och pengarna delas ut i efterhand till de landsting som når de uppsatta målen. Landstingen kommer att mätas på köerna för remiss till specialist respektive operation eller annan behandling.


De vårdköer vi ser idag är inte acceptabla, människor måste kunna förvänta sig vård i rimlig tid. Mätningar visar också att köer i vården ofta handlar om en attityd- och prioriteringsfråga från landstingens sida. Jag förväntar mig att Kömiljarden kommer att fungera som en ordentlig morot för landstingen att nu sätta frågan högt på dagordningen, säger socialminister Göran Hägglund.


Idag fungerar vårdgarantin enligt ett system 0-7-90-90, där patienten ska få tala med vårdkunnig personal på telefon samma dag som man önskar och inte vänta mer än 7 dagar på tid hos läkare. För remittering till specialist och därefter påbörjad behandling får väntetiderna sedan vara högst 90 dagar vardera.


För att ett landsting över huvud taget ska vara aktuellt för att få del av Kömiljardens medel måste 90 procent av landstingets vårdenheter rapportera in aktuell köstatistik till SKL. Landstinget måste även presentera en köplan för hur de avser att aktivt arbeta för att korta köerna.


För att sedan få del av Kömiljarden måste minst 80 procent av patienterna i ett landsting få träffa en specialist och/eller inleda behandling inom vårdgarantins 90 dagar. Kömiljardens medel delas lika mellan momenten "remiss till specialist" och "behandling", så att de båda momenten får 500 miljoner kronor vardera. De landsting som uppnår målen delar på pengarna utifrån sin befolkningsandel. Det är alltså fullt möjligt för ett landsting att vara med och dela på hälften av Kömiljardens medel om landstinget uppfyller kraven på korta vårdköer för remiss men inte för behandling.


Som en sporre för att ytterligare korta köerna kommer 50 av de 500 miljonerna per moment att avsättas för det eller de landsting som lyckas ge 90 procent av patienterna vård inom vårdgarantins gränser.


Vi vet att Sverige ligger i topp när det gäller medicinska resultat. Vi är nöjda med att vi träffat denna överenskommelse och den kommer att ge landstingen förbättrade möjligheter att placera Sverige högt även när det gäller tillgänglighet, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.


Mätningar kommer att ske löpande och medlen fördelas mellan landstingen baserat på landstingens vårdköer den 30 november 2009. Om inget landsting når målet om 80 procent fryser pengarna inne.


Regeringens satsning på Kömiljarden är budgeterad för tre år.


Regeringen har avsatt 1 000 miljoner för bättre tillgänglighet under 2009, pengarna går till de landsting som uppnår Kömiljardens mål. Det går därför inte i dag att säga exakt hur mycket varje landsting kommer att få. Om alla landsting når målen i Kömiljarden går det dock att ange ett lägsta belopp som varje landsting får.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0