Utvärdering av förbudet mot köp av sexuell tjänst

Förbudet mot köp av sexuell tjänst har varit i kraft i sedan den 1 januari 1999. Bestämmelsen innebär att det är förbjudet att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell tjänst. Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader. Riksdagen har efterfrågat en utvärdering för att få reda på vilka konsekvenser lagen haft. Även internationellt finns ett stort intresse för vilka effekter lagen har haft på prostitution och människohandel för sexuella ändamål.


Regeringen har i dag beslutat om direktiv till en utredning för att utvärdera tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet har fått. Justitierådet Anna Skarhed har åtagit sig uppdraget som särskild utredare. Syftet med utvärderingen är att undersöka hur bestämmelsen fungerar i praktiken och vilka effekter förbudet har haft för förekomsten av prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Det står även utredaren fritt att mot bakgrund av utvärderingen föreslå lagändringar eller lämna förslag till andra åtgärder. En utgångspunkt är dock att köp av sexuell tjänst fortfarande ska vara kriminaliserat.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2010.


Det finns många goda skäl för att motverka prostitution och de skador som den kan leda till för såväl enskilda som för samhället. Förbudet mot köp av sexuell tjänst har varit i kraft i drygt nio år. Det finns många olika uppfattningar om lagen, dess tillämpning och effekter men däremot inte någon samlad analys. Att en utredning nu grundligt analyserar dessa frågor är både viktigt och efterlängtat. Inte minst med hänsyn till det internationella intresse som finns i frågan, säger justitieminister Beatrice Ask.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0