Undersökning om otillåten påverkan mot poliser

Otillåten påverkan mot poliser som arbetar med organiserad brottslighet ska utredas. I ett projekt finansierat av RPS ska Brottsförebyggande rådet, Brå, undersöka möjligheterna att förebygga otillåten påverkan mot poliser som arbetar med organiserad brottslighet.


Brå har i en studie från 2005, Otillåten påverkan riktad mot myndighetspersoner, undersökt hur vanligt det är att statliga tjänstemän utsätts för trakasserier, hot och våld. Studien indikerade en problembild, även om vi menade att man inte skulle överdriva faran, säger Johanna Skinnari som är utredare på Brå.

Nu har alltså Rikspolisstyrelsen gett Brå i uppdrag att undersöka på vilket sätt poliser som arbetar med ekonomisk brottslighet utsätts för otillåten påverkan och omfattningen av problemet.
Till viss del kommer vi också att kunna göra jämförelser med tidigare studier för att se om det ökat, säger Johanna Skinnari.

I tidigare undersökningar har det visat sig att organiserad brottslighet skiljer sig från annan brottslighet. Inom den organiserade brottsligheten förekommer alla former av otillåten påverkan - trakasserier, hot, våld och korruption.
De är mer instrumentella än vissa andra aktörer och väljer metod utifrån vad de vill uppnå, säger Johanna Skinnari.

Den organiserade brottsligheten ser också olika ut, beroende på vilken typ av brott det handlar om.
Därför ska utredarna på Brå också ta fram en typologi för den organiserade brottsligheten, alltså beskriva om otillåten påverkan används och vilken form beroende på typ av brottslighet.

I maj kommer utredarna att gå ut med en stor enkät till både poliser och civilanställda. Civilanställda kan vara ett intressant mål för den organiserade brottsligheten, berättar Johanna Skinnari, som exemplifierar med ett fall då en städare tog med sig dokument från arbetsplatsen. Vi vill försöka ta reda på hur vanligt det är att civilanställda får den typen av förslag, säger hon.

Utredarna ska även titta på hur vanligt det är att anhöriga utsätts för eller påverkas av otillåten påverkan.

Studien kommer också att bygga på deltagande observationer och djupintervjuer och beräknas vara klar i mars 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0