Stöd till anhöriga som vårdar närstående

Regeringen vill tydliggöra i socialtjänstlagen att de anhöriga ska få bättre stöd. Därför föreslår vi en ändring i socialtjänstlagen för att skärpa kravet på att kommunerna stödjer och avlöser anhöriga som vårdar sina närstående. Från nuvarande formulering, att socialnämnden bör erbjuda stöd till att socialnämnden ska erbjuda ett sådant stöd. Det görs för att underlätta för alla dem som vårdar närstående. Målet är att såväl anhöriga som de som vårdas måste känna sig mer trygga, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson med anledning av en ny departementsskrivelse (Ds 2008:18) som nu skickas ut på remiss.

Behovet av ett gott stöd för anhöriga har blivit alltmer uppenbart. Stöd till anhöriga är viktigt såväl ur den anhöriges som ur samhällets synpunkt. För anhöriga handlar det om att få stöd och känna uppskattning för de insatser som man gör för en närstående. Det handlar också om den anhöriges behov av vila, att få tid över för personliga angelägenheter men också om kunskaper och färdigheter för att kunna behärska situationen på bästa sätt.

Förslaget syftar inte till att tvinga anhöriga att utföra mer insatser utan att underlätta för dem som av fri vilja utför insatser. Motivet för en tydligare reglering är att det är nödvändigt att ge anhöriga ett stöd och ett erkännande för det arbete som de utför. Det är angeläget att förebygga att den anhöriga själv blir fysiskt och psykiskt utsliten. Ett tydligare anhörigstöd syftar till att förebygga att också den anhöriga behöver omfattande omsorgs- vård- och stödinsatser.

Under 10 års tid har stimulansbidrag utgått till kommunerna för att de ska utveckla stödformer för anhöriga. Kommunerna har bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete, ett arbete som alltjämt pågår med hjälp av stimulansbidrag. Det behövs dock ett nytt perspektiv på vård, omsorg och stöd - ett perspektiv som utgår från de anhörigas grundläggande betydelse för att ge vård, omsorg och stöd till närstående äldre kvinnor och män, personer med funktionsnedsättningar eller långvarigt sjuka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0