Staten säljer Vin & Sprit för 55 miljarder kr

Regeringen har beslutat att sälja V&S Vin & Sprit AB (V&S) till Pernod Ricard S.A. (Pernod Ricard), ett av världens ledande alkoholdryckesföretag. Det totala transaktionsvärdet motsvarar 55 miljarder för V&S i enlighet med ett avtal som undertecknades söndagen den 30 mars.

Genom en noggrant genomförd försäljningsprocess har vi uppnått en mycket bra affär för V&S och det svenska folkhushållet. Pernod Ricard har lämnat det anbud som vid en samlad bedömning är det bästa och utgör det högsta priset av de fyra slutbuden. Pernod Ricard är en utmärkt hemvist för V&S. Styrelsen i V&S har uttryckt att de ser en betydande industriell logik i affären, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Absolut vodka kommer att utgöra det enskilt största varumärket i Pernod Ricard-gruppen. Köparen avser att bibehålla V&S som ett svenskt bolag baserat i Sverige med fortsatt ansvar för produktion och marknadsföring, i enlighet med den gängse decentraliserade affärsmodellen hos Pernod Ricard.

Köparen förvärvar hela företaget, exklusive företagets 10-procentiga ägande i det amerikanska spritföretaget Beam Global Spirits & Wine, Inc. Staten kommer att avyttra aktierna i Beam i en transaktion med dess huvudägare inom de närmaste månaderna.

Ett yttrande har lämnats av Rådet för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande som stödjer försäljningen till Pernod Ricard.

Finansiell rådgivare till den svenska staten har varit Morgan Stanley. Vinge och KPMG har varit rådgivare inom juridik och redovisning.

Fakta om affären i korthet
Likviden för 100 procent av aktierna i V&S erläggs i dollar och euro, varav 6 050 miljoner dollar och 1 450 miljoner euro.


I tillägg till likviden för aktierna övertar köparen nettoskuld och andra åtaganden samt betalar ränta på köpeskillingen från 1 januari 2008 till tillträdesdagen.


Den totala likviden, inklusive likviden för aktierna, nettoskulden, andra åtaganden samt ränta, motsvarar 55 miljarder kronor vid beaktande av relevant genomsnittlig växelkurs de senaste 30 dagarna.


Försäljningen av V&S 10-procentiga innehav i Beam följer av tidigare ingånget avtal mellan aktieägarna i Beam.


Staten avser att använda köpeskillingen till betalningar i utländska valutor.


Förvärvet är fullt finansierat med garantier från en grupp internationella banker.

Transaktionen beräknas att som tidigast vara slutförd under den första delen av sommaren 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0