Sammansatt utskott ställer sig bakom regeringens handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor

Sverige har länge saknat en sammanhållen strategi för att ta itu med mäns våld mot kvinnor. Detta trots att alla är överens om att frågan är högt prioriterad. Det konstaterade det sammansatta justitie- och socialutskottet när man på tisdagen sade ja till regeringens handlingsplan.

Regeringens handlingsplan tar sikte på inte bara mäns våld mot kvinnor. Den omfattar också hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Totalt rör det sig om 56 åtgärder inom sex områden.

Det sammansatta utskottet konstaterar att åtgärderna utgör en kraftfull höjning av de konkreta insatserna inom en lång rad områden i samhället. Utskottet menar att insatserna kommer att leda till en varaktigt höjd ambitionsnivå i kampen mot våldet.

Barnperspektivet viktigt
Det är särskilt viktigt att lyfta fram barnperspektivet, påpekar utskottet. Detta perspektiv utgör enligt utskottet en viktig utgångspunkt för allt arbete mot våld i nära relationer.

Utskottet ser positivt på att handlingsplanen omfattar hedersrelaterat våld och förtryck. Det är också bra att HBT-personer (homo- och bisexuella samt transpersoner) som utsatts för våld av sin partner omfattas, menar utskottet. Man understryker att alla ska ha tillgång till likvärdigt skydd, stöd och hjälp utifrån sin utsatthet, oavsett sexuell läggning.

  

Läs också:

Regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor är beslutad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0