Regeringen ska få förbereda en omreglering av apoteksmarknaden

Regeringen ska få rätt att sätta igång med en omstrukturering av Apoteket AB. Detta för att förutsättningarna för en kommande omreglering av apoteksmarknaden ska bli de bästa möjliga. Socialutskottets borgerliga majoritet ställde sig på torsdagen bakom regeringens förslag.


En statlig utredning har lagt fram ett förslag till omreglering av apoteksmarkanden, som Regeringskansliet just nu arbetar med. Tanken med en omreglering är att effektivisera apoteksmarknaden och skapa en bättre tillgänglighet för kunderna. Den proposition som socialutskottet nu har sagt ja till tar upp frågor som inte omfattas av utredningens förslag men utgör en förberedelse för dem.


Nytt moderbolag

Propositionen innebär att riksdagen ska ge regeringen rätt att bilda ett nytt moderbolag som ska äga alla aktier i Apoteket AB. Moderbolaget ska kunna sälja en del av de apotek som Apoteket AB äger till privata köpare. Betalningen ska ske kontant. Moderbolaget ska läggas ned när omregleringen är genomförd.


Regeringen ska också, enligt förslaget, få bilda ett servicebolag som ska ansvara för nödvändig infrastruktur som alla apotek behöver tillgång till. Det handlar till exempel om register och databaser som Apoteket AB i dag ansvarar för.


Socialutskottet har inför sitt ställningstagande breddat regeringens beslutsunderlag genom att hålla utfrågningar med flera organisationer, myndigheter och företag. Näringsutskottet har också yttrat sig i ärendet.


Oppositionen kritisk mot beslutsgången

S, v och mp vill ha kvar apoteksmonopolet och är kritiska till hur besluten om avregleringen tas. Partierna tycker att det är fel att ge klartecken till försäljningen och organisationsförändringarna när själva sakfrågan om omregleringen inte har behandlats i riksdagen eller ens handlagts klart inom Regeringskansliet. 


Planerad dag för debatt och beslut: Torsdagen den 8 maj. Debatten sänds via webb-tv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0