Pensionerna samlas i en ny myndighet

Regeringen har beslutat att samla administrationen av våra pensioner i en gemensam myndighet med en sammanhållen information och ett tydligt fokus på pensionsfrågor. Landshövding Bo Könberg har fått uppdraget att förbereda och genomföra bildandet av den nya pensionsmyndigheten. Den ska vara igång den 1 januari 2010.


Ansvaret för ålderspensionen är idag delat mellan Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten. Försäkringskassan hanterar ålderspension i form av inkomstpension, tilläggspension och garantipension medan PPM hanterar premiepensionen. Försäkringskassan hanterar också andra pensionsförmåner, till exempel efterlevandepension och bostadstillägg till pensionärer.


En uppdelning på två myndigheter var motiverad vid det omfattande arbetet med att bygga upp administrationen av det nya pensionssystemet. Nu ställs nya krav på samlad pensionsinformation till medborgarna.


Den nya myndigheten ska utöver ålderspension även hantera efterlevandepension, bostadstillägg till pensionärer och äldreförsörjningsstöd. Därmed blir det en myndighet som hanterar i princip alla pensionsärenden.


För många pensionärer är det lokala mötet med myndigheten viktigt. I utredarens uppdrag ingår därför att säkerställa detta.


Utredaren ska bedöma vilken kompetens som är nödvändig för den nya myndighetens verksamhet. Enligt lagen om anställningsskydd har de som arbetar på FK och PPM rätt att följa med till den nya myndigheten om de har den kompetens som behövs. Utgångspunkten är att befintlig kompetens och organisationsstruktur ska nyttjas för den nya myndigheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0