Kriminalvården testar svettprover

Från och med den 1 april är det möjligt för Kriminalvården att använda nya metoder för drogkontroll. Jämte urinprov kan nu också saliv-, svett- eller hårprover bli aktuella.


Vi möter enstaka intagna som uppfattar det som kränkande att behöva klä av sig och lämna urinprov, av religiösa eller andra skäl. De nya alternativen är enklare, mindre ingripande och mindre kränkande, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.


Sex anstalter

De nya metoderna för drogkontroll håller fortfarande på att utvecklas. Sex anstalter i landet har till en början valts ut för att prova svettprover. Urinprov kommer alltså fortfarande att vara den metod för drogkontroll som används mest.


De nya metoderna är enklare analyser för drogkontroll och kommer att användas som "sållningsmetoder". Om ett svettprov visar sig vara positivt, det vill säga visar att en intagen har använt droger, ska normalt ett urinprov tas. Urinprovet skickas sedan till ett laboratorium för analys.


Inga ursäkter

En positiv effekt av de nya metoderna är att de reducerar intagnas ursäkter att inte lämna prov. Vi ser mycket positivt på det här, säger Christer Isaksson.


Fakta/drogkontroller

Intagna i anstalt är skyldiga att lämna prov för drogkontroll. 

I genomsnitt kontrolleras varje intagen var tredje vecka, men på till exempel behandlingsavdelningar för missbrukare lämnar de intagna prov betydligt oftare än så.


På ett år tar Kriminalvården cirka 100 000 prover.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0