Justitiedepartementets verksamhetsplan 2008
Justitiedepartementets verksamhetsplan ger en bild av planeringsläget i början av 2008. Planen upptar i första hand propositioner, utredningar och projekt. Vid sidan av detta finns en omfattande "löpande verksamhet" i form av budgetarbete, samarbete med andra departement i deras projekt, kontakter med allmänheten, m.m.
Av verksamhetsplanens förord framgår att regeringen vidtar en rad åtgärder under mandatperioden för att bekämpa brottsligheten med särskilt fokus på:
- mängdbrottslighet
- våld mot kvinnor
- brottsoffer
- den grova organiserade brottsligheten
- ungdomsbrottslighet
Här följer ett axplock ur innehållet:
Om kampen mot den grova och organiserade brottsligheten
En ambitionshöjning i kampen mot den grova organiserade brottsligheten genomförs under 2008. Justitieminister Beatrice Ask har gett sex experter i uppdrag att föreslå ett antal skarpa åtgärder som lägger grunden till en effektivare och mer uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. Experterna ska utreda samordnings- och samarbetsfrågor såväl nationellt som internationellt, kriminalunderrättelseverksamheten, Säkerhetspolisens roll och hur förverkandelagstiftningen kan utnyttjas effektivare. Förslagen från experterna ska redovisas senast den 30 april 2008. Syftet med de uppdrag som experterna fått är att de förslag som redovisas ska kunna realiseras redan i det korta perspektivet. Andra frågor som t.ex. rör eventuella organisationsförändringar och behovet av förändrad och ny lagstiftning tar givetvis längre tid att genomföra.
Om ny polisutbildning
Dagens polisutbildning fungerar på många sätt väl och ger de studerande en god grund att stå på. Det finns emellertid goda skäl att utveckla polisutbildningen ytterligare för att möta samhällets ökade krav på polisen i form av effektivitet, legitimitet och rättssäkerhet. En utredare har fått i uppdrag att lämna förslag till hur den nuvarande polisutbildningen bör reformeras. Syftet är att säkerställa att enskilda poliser och polisorganisationen som helhet motsvarar de krav som ställs på polisverksamheten och på de förhållningssätt som ska styra arbetet. Den första delen av uppdraget, som handlar om att identifiera de krav som kom mer att ställas på polisverksamheten redovisades i april 2007. Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 mars 2008.
Om lagöverträdare under 15 år
En utredare har fått i uppdrag att göra en översyn av de särskilda regler som gäller för lagöverträdare under 15 år. Utredaren ska också lämna förslag som innebär att de brottsutredande myndigheterna får befogenheter att med tvång drogtesta ungdomar under 15 år som misstänks vara narkotikapåverkade. Uppdraget ska redovisas innan utgången av november 2008.
Om en modernare process i allmän domstol
På förslag av regeringen har riksdagen tidigare beslutat om en rad förändringar av förfarandet i allmän domstol. Förändringarna börjar gälla den 1 november 2008 och innebär bl.a. bättre utnyttjande av modern teknik, t.ex. videokonferens, samt flexiblare regler och större ansvar på parterna för att mål drivs framåt. Vidare tydliggörs
att tyngdpunkten i domstolsprocessen ska ligga i första instans genom att systemet med prövningstillstånd
utvidgas och reglerna om bevis - upptagning i hovrätt förändras. Ett omfattande arbete pågår för att möjliggöra den beslutade teknikanvändningen. Bland annat pågår en testverksamhet av tekniken vid ett antal domstolar.
Om en ny kriminalvårdslag
Arbetet med en ny kriminalvårdslagstiftning har hög prioritet. En central del i arbetet med att ta fram den ny lagen är Kriminalvårdens försök med att utarbeta ett system som ökar möjligheterna att upp muntra och förstärka positivt beteende bland intagna under verkställighet av fängelsestraff. En annan viktig utgångspunkt är att alla intagna ska ha en individuell plan för verkställigheten. En lagrådsremiss och proposition planeras under 2009.
Om narkotikabekämpning inom kriminalvården
Den särskilda satsningen på narkotikabekämpning inom Kriminalvården som skett inom ramen för regeringens narkotikapolitiska handlingsplan utvärderas av Brå. Slutrapport kommer den 1 augusti 2008.
Om unga lagöverträdare
Ungdomsbrottsutredningen (SOU 2004:122) har lämnat sitt betänkande. I det har man analyserat och jämfört med regeringens ambition att förbättra bekämpningen av ungdomsbrottsligheten. En viktig del i detta är hur utslussningen från sluten ungdomsvård ska utformas. Lagrådsremiss och proposition planeras till hösten 2008.
Om brottsoffer
Skadeverkningarna av brott ska minska. Brottsoffers rättigheter ska stärkas. Brottsoffer ska bemötas med medkännande och professionalism. Alla myndigheter inom rättsväsendet måste ha ett tydligt brottsofferperspektiv. Det är viktigt att rättsväsendet förbättrar stödet till och skyddet för brottsoffer. Det pågår sedan flera år tillbaka ett kontinuerligt arbete inom Regeringskansliet med att förbättra lagstiftningen på detta område. Det är dock lika viktigt med kunskap om brottsoffrens situation och utsatthet och därför behövs det utbildning om brottsofferfrågor för myndigheter och personer som kommer i kontakt med brottsoffer.
Om stalkingsutredningen
En utredare har fått i uppdrag att utreda vilka skyddsåtgärder som är lämpligast för att förstärka skyddet för personer som utsätts för hot eller förföljelse. Utredaren ska också överväga om det finns ett behov av ett kompletterande ekonomiskt stöd i vissa fall då personer utsätts för upprepade, allvarliga hot eller annan allvarlig brottslighet i sådan omfattning att deras livssituation påtagligt påverkas. I uppdraget ingår att lämna förslag på en rättslig lösning som medger att besöksförbud kan kontrolleras med elektronisk övervakning. Uppdraget ska redovisas den 30 september 2008.
Om straffmätning vid våldsbrott
I mars 2007 fick en särskild utredare, Straff nivåutredningen (dir. 2007:48), i uppdrag att överväga och föreslå förändringar av strafflagstiftningen i syfte att åstadkomma en straffmätning som markerar en skärpt syn på allvarliga våldsbrott. I uppdraget ingår vidare att överväga förändringar som ger en större spännvidd i straffmätningen vid brott i allmänhet när det har funnits försvårande eller förmildrande omständigheter. I det sammanhanget ska utredaren också överväga betydelsen av flerfaldig brottslighet och återfall i brott kan ges större uppmärksamhet i brottsmålsprocessen i syfte att bidra till en ökad förutsebarhet och en större enhetlighet i rättstillämpningen. I tilläggsdirektiv (dir. 2007:137) gavs i uppdrag att se över straffskalan för mord i syfte att skapa utrymme för en mer nyanserad straffmätning och därigenom också en höjd straffnivå för detta brott. Ett delbetänkande - Straffskalan för mord (SOU 2007:90) - lämnades i december 2007. Slutbetänkandet ska redovisas senast den 31 juli 2008.
Om översyn av påföljdssystemet
Det finns planer på en allmän översyn av påföljdssystemet. En central fråga är vilka möjligheter det finns att med bibehållen trovärdighet utveckla och vidga tillämpningsområdet för alternativen till fängelse i anstalt.
Om större möjligheter att förverka brottsvinster
För att utbyte av brott ska kunna förverkas krävs för närvarande att det finns ett styrkt samband mellan den egendom som förverkas och ett visst konkret brott. I en proposition som lämnats till riksdagen föreslår regeringen att man vid viss allvarlig vinningsbrottslighet överger den strikta synen att utbytesförverkande kräver ett sådant direkt samband. Om någon döms för ett allvarligt brott ska det enligt förslaget vara möjligt att förverka inte bara egendom som kan knytas till det brott som lagöverträdaren döms för, utan även egendom som härrör från annan brottslig verksamhet. Förutom hos gärningsmannen får förverkande ske hos annan som beretts vinning genom den brottsliga verksamheten och hos gärningsmannens närstående samt hos juridiska personer.
Om civilkuragelag
Frågan om en lagstadgad skyldighet att efter förmåga bistå nödställda personer under vissa förutsättningar kommer att utredas. Målsättningen är att besluta ett uppdrag under 2008.
Du kan läsa hela Justitiedepartementets verksamhetsplan 2008 som ger en mycket aktuell bild här.
Torgny Peterson