EG-dom ändrar inte restriktiv alkoholpolitik

Artikel av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (Svenska Dagbladet Brännpunkt, 3 april 2008)

Regeringen ser en mycket viktig uppgift i att minska alkoholens skadeverkningar genom en restriktiv alkoholpolitik. Det behövs åtgärder för en minskad totalkonsumtion av alkohol tillsammans med åtgärder som motverkar ett skadligt dryckesbeteende. På så sätt kan vi motverka våldsbrott och övergrepp, minska sociala problem och förbättra folkhälsan.

Den typ av åtgärder som präglat svensk nationell alkoholpolitik - statligt detaljhandelsmonopol, höga priser, åldersgränser för att köpa alkohol och begränsade öppettider - är effektiva medel för att hålla nere alkoholskadorna. Sverige har utifrån svenska erfarenheter intagit en restriktiv hållning inom EU-samarbetet i alkoholpolitiska frågor.

Den svenska politiken har haft framgångar och vi har fått ökad förståelse för vårt synsätt, men det har inte varit utan hårt arbete och utmaningar. En sådan utmaning är de domar från EG-domstolen, bland annat det så kallade Rosengrenmålet. Av domarna framgår att det svenska förbudet mot att privatpersoner som importerar spritdrycker, vin och starköl måste anpassas till vad som gäller enligt EG-rätten.

EG-domstolen konstaterade dessutom i en dom 4 oktober 2007 att "Sverige har åsidosatt sina skyldigheter enligt artikel 28 EG-fördraget genom att förbjuda att privatpersoner importerar alkoholdrycker genom oberoende mellanhand eller yrkesmässig befordran, utan att detta förbud kan anses vara befogat enligt artikel 30 EG-fördraget".

Regeringen beslutar därför om en proposition för att EU-anpassa svensk alkohollagstiftning. Enkelt uttryckt behöver svensk lagstiftning anpassas så att införsel av alkohol för privat bruk genom ombud blir tillåtet.

Nykterhetsrörelsen menar att rätten till införsel bör begränsas till att avse endast så kallad yrkesmässig befordran. Vi har noga lyssnat till dessa synpunkter. Men vi kan efter juridisk analys inte göra en annan bedömning än att förslaget måste avse även annan oberoende mellanhand.

Det är ett faktum att Tullverket, efter Rosengrenmålets avgörande, gjorde bedömningen att privatinförsel genom ombud inom EG-området inte längre kunde betraktas som illegalt. Praktiskt har alltså privatinförseln via ombud varit möjligt sedan EG-domen föll. De nya möjligheterna för privatpersoner har dock inte nyttjats i någon större utsträckning. Att döma av en frågeundersökning som gjorts tycks antalet Internetbeställningar i vart fall inte ökat under år 2007. I Finland har dessa möjligheter att via mellanhand föra in alkohol funnits sedan deras EU-inträde, vilket inte utnyttjats nämnvärt.

Det är viktigt att notera att de skatterättsliga reglerna för privatpersoner som köper och ordnar med hemtransport av alkoholvaror från andra medlemsstater inom EU inte ändras i och med regeringens förslag: Vid privatinförsel där köparen inte själv medföljer transporten som resande ska en blankett skickas i original till Skatteverket. I blanketten, som ska undertecknas av köparen, anges bl.a. namn och personnummer på mottagaren, transportör och varubeskrivning. Köparen ska också ställa säkerhet för betalningen av skatten och, inom fem dagar efter det att varorna införts, deklarera dessa. Inte heller är det efter förändrad lagstiftning tillåtet att sälja vidare till någon. Fortsatt försäljningsmonopol råder i Sverige.

Det kan inte uteslutas att det finns anledning att återkomma till andra lagstiftningsfrågor, vilket vi också anger i propositionen. Regeringen kommer alltså att noga följa utvecklingen på området. Regeringen avser bland annat att undersöka möjligheterna att förbättra sanktionsmöjligheterna vid införsel av alkohol.

Vi ser en viktig uppgift framför oss när det gäller att driva en alkoholpolitik inom EU som värnar folkhälsan. En särskild fråga som vi ska lägga kraft på inom EU-samarbetet är att försöka utöka kontrollmekanismerna när det gäller skatteuttag vid alkoholinförsel. Regeringen har också aviserat att Tullverket ska få utökade resurser för att kunna göra kontroller av alkoholimporten.

Den tydliga ambitionen att upprätthålla den svenska restriktiva alkoholpolitiken ligger fast.

Maria Larsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0