Beslut om katastrofmedicin i utlandet

Regeringen har i dag beslutat om en lagändring som tillåter svenska sjukvårdsinsatser utomlands i händelse av en katastrof. Samtidigt ges Socialstyrelsen och Räddningsverket uppdraget att samordna och leda katastroforganisationen. Sex landsting får ansvar för beredskapen.

I dag är det förbjudet för landstingen att ge hälso- och sjukvård till svenskar som befinner sig utomlands. I propositionen om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands, som regeringen i dag fattat beslut om, föreslås en förändring av lagen så att svensk sjukvårdspersonal ska kunna agera utomlands i vissa situationer.

Människor rör sig allt mer över nationsgränserna. Efter tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004 blev det tydligt att dagens ordning inte är tillfredställande. Vi behöver ha beredskap för att kunna hjälpa svenskar som drabbas när extrema situationer uppstår, säger socialminister Göran Hägglund.

I första hand har individen ansvar för sin hälsa. I andra hand ska resebolaget eller individens försäkringsbolag, med hjälp av hälso- och sjukvården i det aktuella landet, träda in. Men när många människor med hemvist i Sverige drabbas av en allvarlig olycka i utlandet, exempelvis i samband med naturkatastrofer, terrorhandlingar eller utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar ska Räddningsverket kunna besluta om att skicka svensk sjukvårdspersonal.

Vad innebär propositionen om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands?
- Landstingen får rätt att i vissa situationen bedriva hälso- och sjukvård utomlands

- Socialstyrelsen ges uppdraget att leda och samordna beredskapen

- Räddningsverket beslutar om när insatserna inleds och avslutas

- Landstingen med universitetssjukhus, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland, Skåne, Västerbotten och Östergötland får ansvar för beredskapen

- Svenska sjukvårdsinsatser i utlandet kan bli aktuella när tillgängliga resurser inte räcker till och under förutsättning att det aktuella landet godtar insatsen

- Säkerheten för den svenska personalen måste kunna garanteras

- Regeringen satsar 6 miljoner per år under 2008-2009 då uppbyggnadsarbetet pågår. Därefter 3 miljoner årligen.

Propositionen föreslås träda i kraft 1 september i år

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0