Särskild satsning för att hjälpa barn till missbrukare
Nu är det de glömda barnens tur. Med de glömda barnen menas alla dem som lever med föräldrar som är missbrukare eller psykiskt sjuka. I en landsomfattande samling som inleds idag, manifesterad i hela 21 regionala konferenser i samtliga län med över 7.000 deltagare, uppmärksammar vi dessa barn. Dagens konferens är ett startskott för det lokala arbetet, för det är där som avgörande insatser kan göras. Men vi behöver också åtgärder som tillsammans med det lokala arbetet kan upptäcka och hjälpa dessa barn till en bättre framtid, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.
Regeringen vill prioritera stödet och hjälpen till utsatta barn och ungdomar. Vi vill peka ut tydliga bristområden och vidta nödvändiga åtgärder:
Stöd i alla kommuner
Idag finns stora variationer i stödets kvalitet och omfattning mellan olika kommuner, vilket är illavarslande. Varje kommun i hela landet måste kunna erbjuda stödjande och förebyggande verksamhet - i grupp eller enskilt - till dessa barn.
Kompetensutveckling
Institutet för utveckling av metoder i socialt arbete (IMS) kommer att få ett uppdrag att ge ut en Handbok till hjälp i utbildning och fortbildning efter att ha utvärderat befintliga verktyg och metoder och sett vad som är effektiv verksamhet.
Bättre samverkan
Socialtjänsten, barnpsykiatrin, hälso- och sjukvården liksom förskolan, skolan och elevhälsan måste samverka bättre med varandra. Rikspolisstyrelsen, Myndigheten för skolutveckling och Socialstyrelsen har nu utarbetat en förnyad strategi för samverkan för barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa.
Fastställa hur många barn som har föräldrar med missbruk
Vi behöver få en bättre uppfattning om hur många barn som är utsatta. Folkhälsoinstitutet kommer därför att i samverkan med Socialstyrelsen få i uppdrag att göra en ny kartläggning av antalet barn till föräldrar med missbruk.
Stöd till kommunerna
Barn och ungdomar prioriteras såväl i den satsning på 260 miljoner kronor som varje år från och med 2008 kommer att avsättas till drogförebyggande arbete, som i satsningarna på en mer tillgänglig barn- och ungdomspsykiatri. Under 2007 avsätter regeringen 100 miljoner kronor till Länsstyrelserna, varav hälften går till att stödja kommunerna i deras arbete med utsatta barn. Länssamordnarna som redan gör viktiga insatser i det drogförebyggande arbetet kan också vara en viktig resurs när det gäller att både kartlägga kommunernas arbete och stödja det på olika sätt. Kommunerna kan med fördel samarbeta med frivilliga organisationer som ofta är kunniga och engagerade.
Jag har tagit initiativ till en nationell mobilisering och markering av att stödet till dessa barn måste prioriteras av alla. Att inte tillhandahålla tillräckligt stöd till barn till föräldrar med missbruk är inte bara en beklaglig brist - vi lever inte heller upp till barnkonventionens princip om att barnets bästa ska komma i främsta rummet, säger Maria Larsson.