Hemlig avlyssning effektivt mot organiserad brottslighet

Hemlig teleavlyssning är en viktig spaningsmetod för polis och åklagare när det gäller att avslöja grova brott, som till exempel grova narkotikabrott, mord samt handel med kvinnor och barn. Det framgår av en rapport som nu lämnats till regeringen.

År 2006 gav domstol tillstånd att använda hemlig teleavlyssning mot 893 personer i 311 förundersökningar. Det kan jämföras med 833 personer året dessförinnan. I 62 procent av förundersökningarna medförde avlyssningen att polis och åklagare fick misstanke mot en eller flera personer bekräftad.


Den grova brottsligheten är ofta välorganiserad och det är vanligt att stora grupperingar, även med internationella förgreningar, deltar i planering och utförande av brotten. Det medför fler misstänkta personer i varje ärende och därmed ett ökat behov av att använda hemlig teleavlyssning, säger Therese Mattsson chef för Rikskriminalpolisen.

321 fällande domar
Hemlig teleavlyssning har under år 2006 åberopats som bevis i domstol i 110 mål. 134 förundersökningar där spaningsmetoden använts, men inte alltid åberopats som bevis, har resulterat i 321 fällande domar. Ett 50-tal förundersökningar pågår fortfarande. Tillgång till uppgifter från teleavlyssning i en förundersökning leder inte sällan till att den misstänkte erkänner brott, utan att teleavlyssningen behöver tas upp i domstolen.


Även om de personer som misstänks för grov organiserad brottslighet är försiktiga med att använda telefon, så är hemlig teleavlyssning och teleövervakning viktiga instrument i den brottsbekämpande verksamheten, säger Therese Mattsson.

Personlig integritet
Hemlig teleavlyssning är förutom ett intrång i den personliga integriteten även en resurskrävande metod, varför ett noggrant övervägande är viktigt innan en begäran till domstol lämnas in. Metoden används i förundersökningar om grova brott där andra spaningsmetoder har prövats utan resultat, eller redan från början visat sig vara otillräckliga.


Hemlig teleavlyssning innebär återgivning av innehållet i telemeddelande, det vill säga ett telefonsamtal eller ett textmeddelande. Begreppet teleövervakning innebär teknisk data om till exempel datum och tidpunkt.


Under förra året fick polisen tillstånd för hemlig teleövervakning beträffande 1119 personer. Ett beslut om hemlig teleavlyssning kompletteras alltid med teleövervakning för att kunna verkställas. I siffran för antalet beviljade teleövervakningar (1119) ingår alltså även antalet beviljade teleavlyssningar  (893).


Du kan läsa hela rapporten,Hemlig teleavlyssning m.m. vid förundersökning avseende grova

brott år 2006, här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0