Fortsatt restriktiv alkohol- och narkotikapolitik

Jag konstaterar  det positiva beskedet att regeringen anser att arbetet med att minska alkoholkonsumtionen och att stoppa missbruket av narkotika bör fortsätta.


I ett pressmeddelande från Socialdepartementet meddelas att En minskad alkoholkonsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem. Narkotika hotar individers hälsa, livskvalitet och trygghet. Regeringen fortsätter därför sina särskilda alkohol- och narkotikapolitiska satsningar, som omfattar drygt 258 miljoner kronor per år under 2008 - 2010.


Av samma pressmeddelande framgår också följande:


Förebygga spridning av Hiv/aids
Budgeten för folkhälsopolitiken innehåller också pengar till insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar med koppling till hiv/aids, till exempel sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Närmare 146 miljoner kronor går till sådana insatser.

Höjd ölskatt och sänkt vinskatt
Enligt gällande EG-direktiv ska öl och vin beskattas på samma sätt. En mindre höjning av ölskatten och en mindre sänkning av skatten på vin bör därför göras. Skattehöjningen för en burk öl, 50 cl, med en alkoholhalt på 5,2 volymprocent blir 62 öre inklusive mervärdesskatt. En mindre sänkning av skatten på vin bör därför göras. Skattesänkningen för en flaska vin, 75 cl, med en alkoholhalt över 8,5 men inte över 15 volymprocent blir då 47 öre inklusive moms.

Motsvarande förändringar bör även göras på den skatt som i vissa fall tas ut vid privat import av alkoholvaror från tredje land. Ett förslag på angivna förändringar kommer att remitteras från Finansdepartementet. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Höjd tobaksskatt
Av folkhälsoskäl är det viktigt att priset på cigaretter inte är alltför lågt. Samtidigt måste hänsyn tas till priset i närliggande länder. Regeringen anser därför att en mindre höjning av cigarettskatten bör göras. Skattehöjningen beräknas, med oförändrade marginaler, medföra att priset på cigaretter i den mest efterfrågade priskategorin kommer att höjas till 47 kronor och 50 öre per förpackning med 20 cigaretter från den 1 januari 2008.

Skatten på röktobak bör höjas, för att minska skatteskillnaden mellan skatten på röktobak och skatten på cigaretter i den mest efterfrågade priskategorin. För en förpackning med 40 gram medför det en skattehöjning med 29 kronor och 25 öre inklusive moms.

Av folkhälsoskäl bör även skatten på snus höjas något. För en dosa portionssnus à 24 gram medför det en skattehöjning med 2 kronor och 70 öre inklusive mervärdesskatt. För en dosa lössnus à 50 gram medför det en skattehöjning med 5 kronor och 63 öre inklusive moms.

Övriga folkhälsosatsningar
Dessutom innehåller budgeten ett anslag på cirka 100 miljoner kronor som används till olika folkhälsopolitiska åtgärder, bland annat till att stödja organisationer inom alkohol- och narkotikaområdet, förebygga spelberoende, stödja arbetet mot antibiotikaresistens och förstärka beredskapen inför eventuella utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar.


Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0