Ett svenskt FBI - Inte en dag för tidigt!

Rikspolischefen vill skapa ett svenskt FBI

Det som började med ett litet antal personer har idag utvecklats till en organisation med över 30 000 anställda - FBI (Federal Bureau of Investigation).


FBI uppstod ursprungligen ur en grupp av så kallade ´Special Agents´, som tillkom på initiativ av den dåvarande riksåklagaren, Charles Bonaparte, då Theodore Roosevelt var president. Idag är de flesta amerikaner överens om att USA behöver en federal polis, men 1908 var det inte lika självklart.


När nu den svenske rikspolischefen Stefan Strömberg i Dagens Nyheter förordar en förstärkt svensk polisorganisation med uppgift att i samordnade former bekämpa grov organiserad brottslighet över hela landet, kan vi säkerligen räkna med protester som enligt mitt förmenande ska tas med ro.


Med den utveckling som sker inom vissa brottsområden och de områden där den 'svenska maffian' ständigt försöker utvidga revir är det mer än angeläget att få till stånd en svensk motsvarighet till FBI, med spetskompetens fördelad över hela landet och under ledning av en central enhet.


Strömberg har idéer om hur det skulle kunna gå till och han säger till Dagens Nyheter bland annat att En variant är att Rikskrim förstärks och får filialer ute i landet. Jag har också talat med riksåklagaren om att särskilda åklagare måste utses för att bli mer insatta i arbetet. Min förhoppning är att en sådan organisation kan vara i gång till den 1 januari 2009.


Den intresserade hittar historien om FBIs utveckling hittar du här, och FBIs hemsida finns här.

  

Läs också:

Rikspolischefen vill skapa ett svenskt FBI (Dagens Nyheter 22.9.07)


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0