Visst är det bra med datorer - speciellt dom som avslöjar knarkbaroner

Abadia
Foto: DEA

Gudfadern, Sopranos och resten av kvasifigurerna kan slänga sig i väggen vid en jämförelse med vad Juan Carlos Ramirez 'Chupeta' Abadia sysslat med.


Utöver att polisen äntligen fått tag i den här kvalificerade knarkbaronen har han också underlättat polisens utredningsarbete tack vare innehållet i hans revisors dator med över 200 mappar fullspäckade med information. Genom innehållet i dessa växer en klar bild fram av hans knarkimperium, rapporterar Bogota Semana 29 september.


I datorn hittades information om i stort sett allt 'Chupeta' företagit sig under de senaste tio åren och fram till i början av det här året. Här finns information om lämpliga havs- och flodrutter, flygkorridorer, båtar, gömställen, mutor, betalningsvägar, investeringar, 'avlöningar' till lejda mördare och om personliga utgifter och familjens utgifter.


De cirka 400 personer som ingick i 'Chupetas' organisation hade alla alias-namn. Så gick till exempel 'Chupeta' själv under namn som 'Yamileth', 'Olmedo' eller 'Duarte'. Också gömställen och fartygstransporter hade kodnamn - 'juanita' respektive 'cometas'. 'Unidades' betecknar antalet kilo kokain och 'reporteros' är benämningen på medlemmar av AUC, som stod för säkerheten på fartygen. 'Jugueteria' (leksaker) betecknar vapen, 'bus' är ett flygplan och 'letra' (brev) avser den amerikanska narkotikapolisen DEA (Drug Enforcement Administration).


Varje vecka var medlemmarna i 'Chupetas' organisation tvungna att skicka information om ekonomiska transaktioner till 'chefen'.


Bland de hundratals rapporter som hittats på datorn finns flera som räknar upp betalningar för 'pago charlada (betalningsdiskussioner), som i själva verket avser ersättningar för utförda mord där 'charlada' är kodordet för mord.


Mellan januari 2004 och mars 2005 fick 'Chupetas' rapporter från sina medarbetare om 150 'diskussioner' .

En sådan 'diskussion'/mord bokförs med en summa på 338 778 dollar (cirka 2,2 miljoner kronor) för en 'diskussion' med Tatiana = mord på Luis Ocampo Formeque, som i sin tur är halvbror till knarkhandlaren Victor Patino Fomeque, som är 'Chupetas' ärkefiende. Det var Patino som, efter att han utlämnats till USA, började berätta om 'Chupetas' knarkimperium.


18 månader efter att Patino börjat berätta mördade 'Chupeta' 35 medlemmar av Patinos familj i Colombia och han beordrade utöver det mord på Patinos advokater, samarbetspartners och mördare som Patino själv använt sig av.


Enligt information i datorn betalades 3 11 3 miljarder pesos (cirka 10 miljoner kronor) ut mellan 11 februari 2004 och 30 mars 2006 som betalning för mord på 82 personer.    


Att 'Chupetas' var storsmugglare av kokain råder det inget som helst tvivel om. Av informationen på datorn framgår att han enbart under 2004 smugglade 122,7 ton kokain. Enligt de tillgängliga finansiella uppgifterna var 'Chupetas' förtjänst varje månad omkring 70 miljoner dollar (450 miljoner kronor) .


'Chupeta' gav också order om vilka priser kokainet skulle hålla och han fick dagligen rapporter om hur mycket narkotika kokainlagren innehöll. "I Bolivar finns 6 126 kilo, i Buenaventura håller 1 940 kg på att tillverkas. Vi väntar på leverans av 2 250 kilo, 450 kilo levererade" osv.


Datorn innehåller också information om hur mycket kokain som skickades iväg och en komplett lista över de som deltog i arbetet vid respektive sändning. Vidare finns information om hur pengarna tvättades via blufföretag och via investeringar i legala företag. Välkända stormarknader, prestigefyllda bilfirmor och framstående affärsmän finns med på listor över inblandade skurkar.


Information om mutor och köpta tjänstemän finns också med och innehåller bland annat detaljerad information om köpta poliser, åklagare, domare och personal inom flottan och armén. Exempel: 30 miljoner pesos för att ta bort en vägspärr och möjliggöra en transport av narkotika; 50 miljoner pesos för en målning till en åklagare for att lägga ner åtal; sex miljoner pesos i månaden för att få upplysningar om polisens rörelser och operationer; 500 dollar till julklappar till 'vänner' inom underrättelseverksamheten.


Det råder knappast några tvivel om att Juan Carlos Ramirez 'Chupeta' Abadia får tillbringa resten av livet i fängelse - ett välförtjänst straff för en oförtjänt rik utsugare.


Av ovanstående borde var och en förstå att den organiserade grova narkotikabrottsligheten kräver omfattande insatser. Det gäller för Sverige också.


Läs också:

Smugglade kokain värt flera miljarder


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0