Utredning om sprututbyte i Stockholm

Stockholms kommun och landstinget kommer nu att genomföra en utredning om och när sprututbyte eventuellt ska införas i Stockholmsregionen. 

En rejäl och saklig utredning, som inkluderar erfarenheter från Malmö/Lund-området, befintliga svenska utredningar och forskningsöversikter och internationella sådana är alltid välkommen. Ett eventuellt framtida beslut om sprututbyte ska baseras på vad man vet om effekterna av en sådan verksamhet, inte vad man hoppas eller tror. Självklart bör vidare klart anges vad målet med en sådan sprututbytesverksamhet är.

Undertecknad anser inte, om ytterligare sprututbytesprogram införs, att det räcker med att förebygga risker för hepatit och/eller HIV. Inom ramen för en sprutubytesverksamhet måste också krav finnas på ett aktivt arbete för att de som använder 'tjänsten' ska avbryta och upphöra med sitt missbruk. Vidare ska sådan verksamhet utvärderas av fristående forskare. Om inte dessa krav uppfylls är risken uppenbar att resultatet blir harm production mer än något annat. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0