Remissvar om kriminalisering av köp av sexuella tjänster

Det norska Politidirektoratet har nu avgett sitt remissvar om kriminalisering av köp av sexuella tjänster.


I remissvaret säger man bland annat att kriminalisering ger en viktig signaleffekt och erfarenheter från Sverige tyder på att det kan bidra till en ändrad hållning. Det är också troligt att efterfrågan på prostituerade kommer att reduceras något...


Det är däremot mer osäkert  om, och i vilken grad, kriminalisering av köp av sexuella tjänster kommer att bidra till att förhindra att kvinnor och män drivs till prostitution och utsätts för människohandel. Det råder inget tvivel om att det fortsättningsvis kommer att existera en omfattande marknad för köp och försäljning av sexuella tjänster - en marknad som de som ligger bakom verksamheten kommer att utnyttja på olika sätt. Det råder heller inget tvivel om att en kriminalisering i Norge i sig självt inte i någon nämnvärd utsträckning kommer att bidra till en bekämpning av människohandel i ett globalt perspektiv.


Sex av de åtta polismästare som uttalat sig ger sitt stöd till ett införande av straff för köp av sexuella tjänster. Utöver signaleffekten, en ändrad hållning till problemet och minskad efterfrågan, framhäver flera att en kriminalisering kommer att påverka den allmänna ordningen positivt.


Polismästarna i Troms och Telemark ställer sig däremot skeptiska till om ett generellt förbud mot köp av sexuella tjänster är rätt väg att gå.


Du kan läsa hela remissvaret här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0