Proposition om nikotinläkemedel i handeln

Genom att göra det möjligt för konsumenter att köpa nikotinläkemedel i detaljhandeln tar vi nu ett första steg i omregleringen av apoteksmarknaden. Vi ökar tillgängligheten till läkemedlen och bidrar på det sättet till att stärka det hälsobefrämjande arbetet mot tobak. Det är lätt att börja röka idag, med den nya lagen vill regeringen underlätta för dem som vill sluta. Det säger socialminister Göran Hägglund med anledning av dagens regeringsbeslut om propositionen 'Nikotinläkemedel i handeln'. Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2008.

Enligt propositionen måste en näringsidkare som vill bedriva handel med nikotinläkemedel först anmäla handeln hos den kommun där handeln ska bedrivas, enligt samma princip som idag gäller för detaljhandel med tobak och folköl. Det ska vara förbjudet att sälja eller tillhandahålla receptfria nikotinläkemedel till den som inte fyllt 18 år.

Kommunerna ska ansvara för att kontrollera att näringsidkarna följer gällande regler, men det blir Läkemedelsverket som får ansvar för den övergripande tillsynen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0