Polisen efterlyser hela samhällets engagemang mot MC-kriminaliteten

Polismästaren i Agder [sydöstra Norge], Bjørn Hareide, säger i ett uttalande att man önskar hela samhällets engagemang mot MC-kriminaliteten.


Hela uttalandet (16.10.07) återges här i svensk översättning:


Polismästaren uttryckte för tre veckor sedan sin oro för att Bandidos 5-årsjubileum i Kristiansand skulle ge klubben starkare fotfäste på Sørlandet [den sydligaste av Norges landsdelar].


Oron presenterades i en kort artikel på Internet. Även om motorcykelklubben är tillåten, ville polisen uppmärksamma lokalområdet på att det i kölvattnet på en sådan MC-klubb ofta följer allvarlig kriminalitet. Polisen var inte i första hand orolig för själva festen utan för den ökade 'standing' [status] och det bättre rykte som klubben skulle få om arrangemanget blev lyckat. Det var viktigt för polisen att få hela det civila samhället att ta ansvar för hur man bemöter en sådan klubb.


Restaurangbranschen tog polisens uppmaning positivt. Polisen känner till att flera inrättningar vägrade att anpassa sig till jubileumsfesten. Även om ett etablissemang först sa nej, öppnade det senare för att festen skulle kunna genomföras. Polismästaren uppmanar restaurangbranschen att noga tänka igenom vad en sådan öppning betyder när polisen anför att fester av det slag vi här bevittnade är viktiga för klubbens fotfäste och vidareutveckling - också med tanke på kriminalitet.


KRIPOS[Kriminalpolisen] meddelar att cirka 70% av medlemmarna i sådana klubbar som vi talar om här är straffade tidigare.


Då slutligen etablissemanget i Vennesla, efter att ha gett polisen besked så sent som på torsdagskvällen att det inte skulle bli någon fest, medverkade till att festen kunde genomföras på lördagskvällen, infann sig polisen och genomförde identitetskontroll av samtliga mc-medlemmar. En sådan kontroll genomfördes efter att man snabbt avtalat detta med klubben.


Redan på fredagen hade polisen satt igång omfattande ordningstjänst i Kristiansand. Bandidos fick inte sätta sin prägel på staden. De flesta serveringsställena nekade folk med märken på ryggen att komma in under helgen. Polisen genomförde inresekontroll vid färje- och flygankomster så att de som dömts för allvarlig kriminalitet kunde returneras omgående.


Polisen i Agder anser att det arbete som lades ned för att "sätta käppar i hjulet" för jubileumsarrangemanget var framgångsrikt. Det finns trots allt gränser för vad som kan göras beträffande en klubb som är tillåten, även om många av medlemmarnas aktiviteter under årens lopp är oönskade. Samarbetet mellan restaurangbranschen, kommunen och polisen var mycket viktigt.


Polismästaren är nöjd med helgens samlade insats. Insatsen leddes av polisstationen i Kristiansand med bra understöd från poliser från flera enheter, speciellt från Vennesla och Iveland, den gemensamma kriminal- och förvaltningsenheten, KRIPOS, UP [utryckningspolisen] och tullen. Media hanterades av chefen för polisstationen i Kristiansand. Intresset från media var stort.


Det viktigaste under helgens aktion är det engagemang som olika aktörer i samhället visade. Vi har tillsammans satt fokus på det gemensamma samhällsansvaret att hindra vidareutveckling av en oönskad miljö som lätt blir en plattform för kriminalitet.


Bjørn Hareide

Polismästare


(Översättning Torgny Peterson)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0