Om jobbgaranti för ungdomar och videofilmade vittnesförhör

Riksdagen har 31 oktober bland annat beslutat om:


Jobbgaranti för ungdomar
Den 1 december 2007 avskaffas de kommunala ungdomsprogrammen och ungdomsgarantin och ersätts av en jobbgaranti för ungdomar mellan 16 och 24 år. Ungdomar kommer att omfattas av jobbgarantin när de har varit inskrivna tre månader som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Först får den arbetssökande mer stöd och uppföljning i sitt arbetssökande. Därefter ska det aktiva matchningsarbetet kombineras med till exempel praktik eller utbildning.

Ersättningen till deltagarna ska utformas så att den inte avhåller ungdomar från att välja vanliga studier framför arbetslöshet. Den som är frånvarande utan giltiga skäl eller på andra sätt missköter jobbgarantin ska få minskad ersättning på samma sätt som gäller inom aktivitetsgarantin.

Domstolar ska videofilma vittnesförhör på prov
Ett antal domstolar ska på försök spela in vittnesförhör med videoteknik. Så småningom ska alla vittnesförhör som huvudregel dokumenteras genom ljud- och bildupptagningar, enligt ett beslut som riksdagen fattade 2005 (se 2004/05:JuU29). Försöksverksamheten ska pågå från och med december 2007 till och med oktober 2008 och bidra till en smidig övergång till det nya systemet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0